30.8 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăCultură„Fixeur“, propunerea României la Oscar

„Fixeur“, propunerea României la Oscar

P

roiecția în fața membrilor Academiei de Film americane, a distribuitorilor internaţionali și jurnaliştilor a avut loc pe 11 noiembrie, la Dick Clark Screening Room din Santa Monica. De asemenea, pe 29 noiembrie, Adrian Sitaru și actorul Mehdi Nebbou au fost prezenți la o proiecție care a avut loc la cinematograful Estrella, în West Hollywood. Filmul a rulat din nou în Santa Monica, pe 3 decembrie, la Ocean Screening Room, iar pe 10 decembrie, la Wilshire Screening Room din Beverly Hills.

Scris de Claudia şi Adrian Silişteanu, „Fixeur” spune povestea lui Radu, stagiar la biroul din Bucureşti al Agenţiei France Presse, aspirant la un post de reporter. Oportunitatea realizării unui subiect despre o prostituată minoră repatriată din Franţa îi dă acestuia ocazia să îşi demonstreze competenţele. Totuşi, pe măsură ce se apropie de scopul său, Radu realizează că înverşunarea cu care înţelege să facă această meserie este îndoielnică.

 Lăudat de The -Hollywood Reporter

 Din distribuţie fac parte actorii Tudor Aaron Istodor, Mehdi Nebbou, Nicolas Wanczycki, Diana Spătărescu, Andreea Vasile, Adrian Titieni şi Cristian -Ilinca. „Analiza făcută de Sitaru ambiției carieristului este sinceră și bine controlată”, a titrat The Hollywood Reporter. „Tudor Aaron -Istodor este în mod deosebit bun în rolul lui Radu”, mai scrie publicația, care descrie scenele individuale pe cât de incisive, pe atât de neforțate.

Pelicula a avut premiera mondială în toamna anului trecut, la Toronto International Film Festival, şi a fost premiată, în decembrie 2016, la Les Arcs European Film Festival, pentru cel mai bun actor (Tudor Aaron Istodor) şi cu o menţiune specială a juriului, iar în vara acestui an a primit The Oslo Grand Pix Fiction Award.

A fost inclus în selecțiile unor festivaluri ca Film Fest Ghent, Cairo International Film Festival, D’A Film Festival (Festivalul Filmului de Autor) de la Barcelona, goEast de la Wiesbaden și Torino Film Festival.

Producția va fi distribuită, de asemenea, în cinematografele din Italia, Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda și Islanda, dar și în variantă VOD (video on -demand) în China. Ima-ginea filmului este semnată de Adrian Silişteanu, montajul – de Mircea Olteanu, de sunet s-au ocupat Ioan Filip şi Dan-Ştefan Rucăreanu, scenografia îi aparține Ginei Călin, costumele – Adinei Bucur. Producători sunt Anamaria Antoci şi Adrian Silişteanu, iar coproducător este Jean des Forêts.

„Fixeur” este o producţie 4 Proof Film (România) în coproducţie cu Petit Film (Franţa), realizată în asociere cu Domestic Film, DaKINO Production şi Movie Production Entertainment; cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Programul MEDIA al Uniunii Europene, Région Basse-Normandie, Centrul Naţional al Cinematografiei Franţa, Institutul Francez din Bucureşti şi HBO România. Filmul a fost dezvoltat în cadrul CineLink – Sarajevo Film Festival şi Les Arcs 1950 Co-production Village.

Nominalizările pentru cea de-a 90-a gală a premiilor Oscar vor fi anunțate pe 23 ianuarie 2018. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă