32.2 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăCulturăFilm de OSCAR și Globul de Aur vineri la TVR1: Helen Mirren...

Film de OSCAR și Globul de Aur vineri la TVR1: Helen Mirren este „The Queen”

Actrița britanică Helen Mirren a făcut rolul vieții ei în filmul „The Queen” (Regina) în care actrița ajunsă la 75 ani, supranumită regina actoriei, interpretează magistral un rol ce o întruchipează pe Regina Marii Britanii.

Helen Mirren a fost numită în 2003, Dame Commander al Ordinului Imperiului Britanic pentru aportul său în domeniul cinematografiei şi teatrului. Şi, deşi a mărturisit că nu a fost neapărat educată în spirit monarhist, ba din contră, actriţa a purtat numeroase coroane de-a lungul cariei sale.

Este singura actriţă care a care a jucat atât rolul Reginei Elizabeth I (în Elizabeth I, 2005), cât şi pe cel al Reginei Elizabeth II (The Queen, 2006), dar a interpretat roluri de regină în nu mai puţin de şase filme: The Queen (2006), Elizabeth I (2005), The Prince of Egypt (1998), The Snow Queen (1995), The Madness of King George (1994) şi Caligula (1979).

Pentru cele două producţii în care le portretizează pe Elizabeth I şi Elizabeth II a primit nu mai puţin de 29 de premii importante de film, toate cele mai importante din lume, precum şi alte trei nominalizări.

„Nu am plâns când am primit premiul Oscar pe scenă (pentru The Queen, 2006), dar am plâns când am fost aplaudată de cei care ajutau la căratul bagajelor pe Aeroportul Heathrow. Aveam Oscarul în geantă, aşa că l-am scos să îl arăt. Am fost cam neruşinată, dar ei au fost fost foarte fericiţi”, povesteşte actriţa pe care o vom vedea vineri, 25 septembrie, ora 21.10, la TVR 1 în rolul Reginei Elizabeth, chiar în multipremiata producţieThe Queen (Regatul Unit – SUA – Franţa 2006) regizată de Stephen Frears.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă