3.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăCultură„Felix și Otilia” și „Titanic Vals”, proiectate în Grădina MNLR în cadrul...

„Felix și Otilia” și „Titanic Vals”, proiectate în Grădina MNLR în cadrul „Cineliteratura”

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film, și cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Dacin Sara, a lansat, în data de 1 septembrie 2020, proiectul „Cineliteratura”, prin care propune publicului o punte între film și literatură. Astfel, în Grădina MNLR (Strada Nicolae Crețulescu 8, București), au loc proiecții de filme care readuc în atenţia publicului ecranizările unor texte de referinţă din literatura română, prezentate de importanți critici de specialitate. Filmele selecționate sunt ecranizări remarcabile ale unor opere de referinţă.

Marți, 22 septembrie 2020, ora 19.00, criticul de film Marilena Ilieșiu prezintă filmul „Felix și Otilia”, regizat de Iulian Mihu în 1972, după romanul lui George Călinescu, „Enigma Otiliei”, scris în 1938. Scenariul filmului poartă semnătura cineastului Ioan Grigorescu. Rolurile principale sunt interpretate de Radu Boruzescu, Julieta Szönyi, Sergiu Nicolaescu, Clody Bertola și Gheorghe Dinică. În acest film a fost folosit pentru prima dată procedeul Graphys Color, o metodă de prelucrare a peliculei color cu efecte artistice deosebite, care fusese inventată de operatorii Alexandru Întorsureanu și Gheorghe Fischer, cu aportul tehnicienilor Gheorghe Palivăț și Dumitru Morozan. „Felix și Otilia” a fost filmat în perioada 1 iunie – septembrie 1971 la București, Mogoșoaia și Sinaia.

În „Istoria filmului românesc (1897-2000)”, criticul Călin Căliman considera că „Felix și Otilia” este cel mai valoros film realizat de Iulian Mihu, în care regizorul „s-a apropiat de universul romanului cu un manifest simț creator, interpretându-l, prelungindu-l, cinematografizându-l în spirit călinescian, punând accent – fără a desconsidera trama propriu-zisă – pe realizarea portretelor de grup, în atmosfera de epocă reconstituită cu mijloacele frescei cinematografice”.

Miercuri, 23 septembrie 2020, de la ora 19.00, la invitația criticului de film Ileana Dănălache, puteți urmări filmul „Titanic Vals”, lansat în anul 1964, regizat și scris de Paul Călinescu. Surprinde acea viaţă de provincie atât de bine descrisă de Tudor Muşatescu. Cursul acţiunii ne poartă prin toate iţele societăţii româneşti, de la problemele sentimentale şi scandalurile de familie până la satira acidă a climatului politic, privite prin vizorul unui cuget provincial, mai actuale ca niciodată. Personajul aparent banal al lui Spiridon Necşulescu a căpătat o faţetă neaşteptată în interpretarea lui Grigore Vasiliu Birlic, dovedind ce har de actor tragic avea, încărcându-l cu revoltă şi luciditate tragică. În alte roluri: Silvia Fulda, Ion Finteşteanu, Coca Andronescu, Mitzura Arghezi, Mihai Fotino, Ion Lucian, Ion Dichiseanu, Mircea Balaban, Tamara Buciuceanu, Horia Căciulescu, Ştefan Mihăilescu Brăila, Constantin Rauţchi, Kiti Gheorghiu Muşatescu.

Mitzura Arghezi, fiica poetului Tudor Arghezi, mărturisea într-un interviu: „Tudor Muşatescu îl cunoştea pe tata şi i-a spus: «Domnule Arghezi, aş vrea ca Mitzura să joace în film!». Mi-a plăcut mult rolul Gena. L-am făcut la indicaţiile regizorului, Paul Călinescu, dar şi după sufletul meu. Premiera cu «Titanic Vals» a avut loc la Scala, mi-aduc aminte că a fost şi tata atunci. A avut succes mare filmul. Noi, românii, avem o dramaturgie puţin jucată, din păcate”.

Proiecțiile se desfășoară în conformitate cu regulile impuse de prevenirea răspândirii și contaminării cu Covid-19. Intrarea este liberă, participarea se face în baza unei rezervări la numărul 0748 057 192 sau pe e-mail la programe@mnlr.ro.

 

 

Cele mai citite

Nuri Sahin, OUT de la Dortmund după eșecul din Champions League! Cine i-ar putea lua locul

Borussia Dortmund a pierdut marți seară, în deplasare, meciul cu Bologna, scor 2-1, în etapa a șaptea a fazei ligii din Champions League. În...

Europa trebuie să fie pregătită pentru tarifele lui Trump, avertizează șeful Băncii Centrale Europene

Trump a amenințat că va impune taxe asupra mărfurilor importate în SUA din UE Europa trebuie „să fie pregătită” și să anticipeze potențialele tarife comerciale...

A murit Teoharie Coca-Cozma, vocea inconfundabilă de la Sevilla 1986!

Teoharie Coca-Cozma, una dintre cele mai respectate voci ale jurnalismului sportiv din România, s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani, lăsând...
Ultima oră
Pe aceeași temă