Expoziție foto cu tema ”Satul Românesc”, organizată de Ambasada României în Spania

Expoziţia "Satul tradiţional românesc: oameni şi meşteşuguri" a artistului fotograf Sorin Onişor prezentată la Alcala de Henares cu ocazia aniversării a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Spania.

Share

Eugen Cișmașu 0 comentarii

27.02.2021 - 10:23

În perioada 4 - 28 martie a.c., expoziţia "Satul românesc tradiţional: oameni şi meşteşuguri" a artistului fotograf Sorin Onişor va fi prezentată în Alcala de Henares, un eveniment organizat de Ambasada României în Regatul Spaniei în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid şi Primăria oraşului Alcala de Henares.

Găzduită în sala de expoziţii "Antonio Lapez" din Antiguo Hospital de Santa Maria la Rica, considerată una dintre cele mai reprezentative clădiri ale oraşului, deţinător al unui patrimoniu arhitectural remarcabil, expoziţia cuprinde un număr de 30 de fotografii ale artistului fotograf şi constituie un prilej de întâlnire cu peisaje sau personaje inedite, care vorbesc despre frumuseţea şi poezia satului românesc. Expoziţia îşi propune să adreseze o invitaţie de a descoperi o lume considerată dispărută, într-un amestec cu un peisaj idilic: o zonă rurală tradiţională, cu care trase de boi, unde ţăranii cu pălării cosesc fânul sau unde bunicile, cu obrazul îmbujorat, încă ţes lâna, toţi purtând cu mândrie costumul popular.

"Satul românesc tradiţional: oameni şi meşteşuguri" deschide seria de evenimente culturale prilejuite de aniversarea a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Spania. Evenimentul face parte dintr-un program de diplomaţie publică şi culturală coordonat de Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Regatul Spaniei. De asemenea, în acest an aniversar, atât publicul spaniol, cât şi numeroasa comunitate de români prezentă în Spania vor avea ocazia de a lua parte la o suită de evenimente culturale, de la concerte extraordinare organizate în clădiri simbol aparţinând Patrimoniului Naţional spaniol, la expoziţii şi conferinţe tematice. Punctul central al programului cultural îl reprezintă organizarea uneia dintre cele mai importante expoziţii româneşti de arheologie, "Tezaure Arheologice din România- Rădăcinile dace şi romane", la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid, o locaţie centrală din capitala Spaniei, menită să ofere o vizibilitate sporită culturii şi istoriei României. Pentru marcarea celor 140 de ani de relaţii diplomatice, publicul va avea acces la o expoziţie itinerantă, constând în prezentarea unor documente şi materiale aparţinând Arhivelor Diplomatice române şi spaniole, deopotrivă, care ilustrează evoluţia relaţiilor bilaterale România-Spania de-a lungul timpului. De asemenea, Ambasada pregăteşte pentru lansare şi un Album aniversar al relaţiilor bilaterale româno-spaniole.

Organizarea Programului aniversar România-Spania 2021 este realizată de către Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Regatul Spaniei, în calitate de coordonator, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, al Ministerului Culturii şi al Institutului Cultural Român prin filiala sa de la Madrid.

Sorin Onişor, cunoscut sub numele de "Fotograful poporului român", vizitează satele româneşti de peste 12 ani, surprinzând în fotografiile sale magia tradiţiilor pierdute. Considerat un reper pentru fotografie şi foto-jurnalism, peisajele sale spectaculoase şi portretele poetice aduc un stil nou fotografiei româneşti

Comentarii