4.3 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăCulturăEvenimente, la aniversarea Brâncuși 145 de ani

Evenimente, la aniversarea Brâncuși 145 de ani

*** Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României, sub patronajul Ministerului Culturii, prezintă Concertul extraordinar aniversar „145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi”.

Concertul va fi difuzat vineri la Radio România Muzical de la ora 15,30, la TVR 3, la TVR Internaţional şi la TVR Moldova de la ora 21,00, iar la TVR 1 sâmbătă, de la ora 14,30.

Orchestra Română de Tineret va fi dirijată de Cristian Mandeal, iar soliste vor fi Monica Bejenaru – voce şi Simina Croitoru – vioară.

Programul va fi ilustrat cu imagini ale operelor lui Brâncuşi din Muzeul Naţional de Artă al României.

*** La Muzeul Naţional al Ţăranului Român, vineri, publicul va putea vizita expoziţia „Mirrors of Brâncuşi”, în Sala Irina Nicolau.

Expoziţia este finanţată prin programul Ro-Cultura al Ministerului Culturii.

La ora 12,00 va avea loc un tur ghidat al expoziţiei, realizat de Silvana Dulama-Popa (curatorul expoziţiei) şi Ilina Schileru (fotograf şi curator).

*** Centrul Naţional al Dansului Bucureşti organizează vineri o proiecţie online a filmului documentar „Lizica Codreanu – o reconstituire”, realizată de CNDB în 2020.

Lizica Codreanu (1901, Bucureşti – 1993, Louveciennes), dansatoare şi coregrafă de origine română, apropiată a grupurilor de avangardă din Paris, a revoluţionat într-o carieră fulgerătoare codurile dansului de la începutul secolului XX.

În 1922, sculptorul Constantin Brâncuşi a confecţionat un costum de dans pentru Lizica Codreanu, a pus gymnopediile lui Erik Satie la pickup şi a invitat-o pe aceasta să creeze un dans în atelierul său, printre sculpturi. Toată acţiunea a fost documentată de Brâncuşi cu ajutorul unui aparat Thornton Pickard cu burduf şi cremalieră, rezultând un număr de şapte imagini.

*** Biblioteca Naţională a României, în parteneriat cu Asociaţia Interculturală Româno-Elenă Dacia din Atena şi în colaborare cu Consiliul Judeţean Gorj, Şcoala Populară de Arte Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu şi Biblioteca Judeţeană Christian Tell, organizează sâmbătă, de la ora 12,00, evenimentul „Dialoguri la masa tăcerii – 145 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi”.

Evenimentul se va desfăşura online şi va putea fi urmărit pe canalul de YouTube al Bibliotecii Naţionale a României.

*** Alte numeroase evenimente sunt programate să se desfăşoare la Târgu Jiu la Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi”.

Acţiuni dedicate marelui sculptor român se vor desfăşura la Ateneul Român din Iaşi, Muzeul Naţional Bran, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Teatrul Marin Sorescu din Craiova, la Casa de Cultură a Municipiului Tecuci şi la Biblioteca Municipală „Ştefan Petică”, precum şi la Râmnicu Vâlcea şi Constanţa.

*** Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”, Muzeul Naţional „George Enescu”, Centrul de Cultură „George Apostu”, Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, Ateneul Român din Iaşi şi Muzeul Naţional de Istorie a României vor proiecta, vineri, de la ora 19,00, pe faţadele clădirilor lor sau vor rula în interior un documentar despre Constantin Brâncuşi. Filmul va fi distribuit şi pe paginile oficiale de Facebook ale acestor instituţii.

Cele mai citite

Diana Șoșoacă se retrage din viața publică după ce a primit amenințări

Diana Șoșoacă spune că se retrage din spațiul public în urma unor amenințări la adresa ei și a familiei. Președinta SOS România a mai vorbit...

Cinci răniți în urma unui grav accident feroviar la Coroisânmărtin în județul Mureș

Un grav accident feroviar a avut loc, luni seară, în localitatea Coroisânmărtin, județul Mureș, unde un autoturism a fost lovit de un tren pe...

Diana Șoșoacă se retrage din viața publică după ce a primit amenințări

Diana Șoșoacă spune că se retrage din spațiul public în urma unor amenințări la adresa ei și a familiei. Președinta SOS România a mai vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă