21.9 C
București
marți, 6 iunie 2023
AcasăCulturăDoliu în lumea artelor. A murit Constantin Prut

Doliu în lumea artelor. A murit Constantin Prut

Uniunea Artiștilor Plastici din România anunță cu profund regret plecarea spre cele veșnice a unuia dintre cei mai cunoscuți și respectați membrii ai săiꓽ criticul și istoricul de artă Constantin Prut.

            Născut pe 9 mai 1940, la Ștefănești, în Județul Botoșani, Constantin Prut a absolvit în 1970 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, secția Istoria și Teoria Artei, iar în anul 1988 a obținut titlul științific de Doctor în Istoria Artei al Universității București.

            A urmat o lungă perioadă în care a lucrat ca redactor la revista „Contemporanul” și apoi la „Revue Roumaine”. A desfășurat de asemenea o bogată activitate academică în calitate de profesor de istoria artei la Universitatea „Mihai Eminescu” din Bacău, la Universitatea București, la Academia de Arte „Luceafărul” din București, la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași și apoi la Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

            Dintre numeroasele lucrări publicate de-a lungul unei impresionante cariere („Fantasticul în arta populară românească” – 1972; „Calea rătăcită. O privire asupra artei populare românești” – 1991 și 2007; „Ion Murariu. Lirism, narație, expresie” – 1999; „Regele Bronz. Monografie Pețer Jecza” – 2007, pentru a cita doar câteva), cea care l-a impus însă în conștiința cititorilor pasionați de artă a fost „Dicționar de artă modernă și contemporană”, o lucrare fundamentală, unică în literatura de specialitate din România. Prima ediție a apărut în 1982, după exact douăzeci de ani văzând lumina tiparului și a doua ediție, îmbogățită cu peste 1000 de noi articole și peste 600 de ilustrații color și alb-negru.

            Astfel, Constantin Prut a format numeroase generații de artiști, studenți și iubitori de artă, a căror recunoștință și respect îl vor însoți pe drumul spre eternitate.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Deca: Peste 15.000 de persoane au renunţat la grevă. Se reiau negocierile cu sindicatele

Ministrul Educației, Ligia Deca, a făcut declarații, marți, după întâlnire cu sindicatele, reprezentanții părinților și ai elevilor. Potrivit sindicatelor, săptămâna trecută erau în grevă peste...

Directorul executiv al OpenAI nu intenționează să scoată compania la bursă

OpenAI, compania din spatele ChatGPT, susținută de Microsoft, nu are planuri de a se lista la bursă prea curând, a declarat directorul executiv Sam...
00:00:40

Tensiunile au crescut la Paris la protestul împotriva reformei pensiilor

Tensiunile minore au izbucnit între demonstranți și poliție la Paris marți (6 iunie), în timp ce mii de oameni au ieșit pe străzile capitalei...
Ultima oră
Pe aceeași temă