31.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăCulturăColocviu de Ziua Europeană a Limbilor, organizat de România la Madrid

Colocviu de Ziua Europeană a Limbilor, organizat de România la Madrid

Celebrarea acestei zile a devenit o tradiţie în spaţiul iberic; în fiecare an institutele culturale naţionale şi misiunile diplomatice ale ţărilor membre ale reţelei EUNIC Spania marchează acest eveniment prin organizarea mai multor activităţi în comun sau la sediul fiecărei reprezentanţe culturale în Spania.

Reprezentanța de la Madrid a Institutului Cultural Român a participat cu o serie de evenimente prin care sprijină diversitatea lingvistică europeană, implicându-se în mod activ în organizarea și coordonarea tuturor activităților, în calitate de Președinte al Rețelei EUNIC Spania.

„Clusterul EUNIC Spania are 23 de membri și asociați, o activitate bogată și a știut să se adapteze noilor condiții impuse de pandemia COVID-19, propunând evenimente de impact în mediul virtual, alături de parteneri instituționali prestigioși. Exercitarea președinției EUNIC Spania în acest context dificil a fost o provocare importantă pentru Reprezentanța de la Madrid a ICR, pe care am căutat să o transformăm în oportunitatea de a experimenta alte modalități interactive de promovare culturală”, a declarat Maria Floarea Pop, directorul ICR Madrid.

Programul manifestării a cuprins mai multe activități. Miercuri, 23 septembrie, a avut loc loc a doua ediție a concursului Europa?! privind limbile și cultura UE, organizat de Direcția Generală de Traduceri a Comisiei Europene, Reprezentanța Comisiei Europene în Spania și EUNIC Spania. În acest an, din cauza circumstanțelor sanitare excepționale, participarea la concurs a fost posibilă numai online. La ora anunțată, prezentatorul s-a adresat tuturor participanților în direct de pe site-ul web al concursului, care au putut concura prin aplicațiile disponibile pentru Android sau iOS.

Joi, 24 septembrie, s-a desfășurat un colocviu cu tema „Limba și traducerea ca factori de integrare”, organizat de Școala de Traducători din Toledo (UCLM), Direcția Generală Traduceri a Comisiei Europene, EUNIC-Spania. La eveniment au participat profesori universitari și ziariști de prestigiu din Spania. În încheiere, vineri, 25 septembrie, a fost organizat unatelier interactiv de învățare succesivă a mai multor limbi europene, printre care şi româna, în format Speak Dating, ocazie cu care participanții au putut participa în serii succesive la mini-cursuri demonstrative, tot în format online.

Ziua Europeană a Limbilor Europei este sărbătorită în întreaga Europă în 26 septembrie, și este o manifestare care celebrează diversitatea lingvistică, plurilingvismul şi învățarea limbilor străine. Ziua Europeană a Limbilor are ca obiectiv sensibilizarea publicului asupra importanței învățării limbilor străine și sublinierea valorii tuturor limbilor vorbite în Europa, încurajând învățarea lor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă