34.8 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăCultură„Cașcavalului de Săveni”, înscris în Registrul indicațiilor geografice protejate

„Cașcavalului de Săveni”, înscris în Registrul indicațiilor geografice protejate

Cașcavalul se alătură celorlalte șapte produse înregistrate pe sisteme de calitate europene: Magiun de prune Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Salam de Sibiu – Indicație Geografică Protejată (2016), Novac afumat din Țara Bârsei – Indicație Geografică Protejată (2017), Scrumbie de Dunăre afumată – Indicație Geografică Protejată (2018), Cârnați de Pleșcoi – Indicație Geografică Protejată (2019), Telemea de Sibiu – Indicație Geografică Protejată (2019) și Telemea de Ibănești – Denumire de Origine Protejată(2016).

Potrivit comunicatului transmis de Comisia Europeană, „Cașcavalul de Săveni” este o brânză maturată produsă în regiunea Botoșani. Se caracterizează printr-o perioadă lungă de maturare (60 de zile), în urma căreia consistența sa devine onctuoasă și omogenă, iar culoarea mai pronunțată. Gustul său, ușor amărui, se caracterizează prin nuanțe de nucă. Condițiile climatice locale, favorabile dezvoltării pășunilor naturale bogate în floră diversă, contribuie la calitatea laptelui utilizat pentru producția de „Cașcaval de Săveni”.

Indicațiile geografice permit consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor. Indicația geografică protejată arată legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. Produsele cu IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă