Inițiativa se află sub umbrela programului Academia de Muzică și Studiul Sunetului George Enescu, inițiat de Pro Patrimonio și care a făcut posibilă integrarea Casei George Enescu din Mihăileni în circuitul cultural și educațional transformând-o, astfel, într-un un centru de excelență în studiul muzicii.
Proiectul de educaţie muzicală „Academia de Muzică şi Educaţie pentru Copii” va fi derulat pe parcursul anului 2020 şi va implica copiii din şcolile gimnaziale din zonă, oferindu-le șansa la educație de calitate și un mediu cultural inedit, în proximitatea comunităților de care aparțin.
Folosirea unei case istorice de patrimoniu ca instrument pentru educația copiilor și închegarea unei comunități în jurul acesteia face parte din strategia prin care Fundaţia Pro Patrimonio a reuşit să salveze şi alte monumente.
Casa George Enescu, în stadiu de paragină, în anul 2012
În felul acesta, Casa George Enescu din Mihăileni, juderţul Botoşani, va fi păstrată și apreciată. Aceasta este singura casă memorială a lui George Enescu din România care onorează memoria compozitorului prin educație și cultură muzicală activă, valorificându-i în mod creativ moștenirea. În curând, grație acestor întâmplări, Casa George Enescu din Mihăileni, va intra într-un regim activ de care se vor bucura copii și tineri interesați de muzică și de cultura locului. Este o provocare plină de riscuri, deoarece localitățile rurale se depopulează și coeziunea socială este slabă. De aceea, șansa este de a oferi locuitorilor activități alternative atrăgătoare și de a-i pune în legătură cu iubitori ai muzicii din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Memoria lui George Enescu, frumusețea peisajului și a monumentelor de arhitectură, complexitatea activităților, toate la un loc au șansa să genereze un nucleu cultural plin de sens. Iată scenariul unei noi întâmplări” a declarat Şerban Sturdza, Preşedinte Fundaţia Pro Patrimonio.
Detaliu renovare, Casa George Enescu
Ne-am alăturat Fundației Pro Patrimonio în această inițiativă unică și credem că potențialul copiilor din mediul rural poate fi pus în valoare prin crearea de oportunități educaționale în mijlocul comunităților de care aparțin. Ne extindem în 2020 intervenția în județul Botoșani, cu o abordare centrată pe facilitarea accesului la educație pentru copiii vulnerabili din comunitățile din jurul Casei George Enescu de la Mihăileni. Pachetul de sprijin educațional, pe care deja îl oferim în București, Cluj, județele Galați și Vaslui, ia în calcul nevoile complexe cu care se confruntă copiii din familii vulnerabile în călătoria lor către un viitor mai bun, a declarat Raluca Negulescu-Balaci, Director Executiv al UiPath Foundation.
Pe lângă activitățile de educație muzicală derulate în mod constant în cadrul Academiei, anual, pe perioada verii, timp de o săptămână, vor fi organizate la Mihăileni ateliere de educaţie non-formală de către Pro Patrimonio, iar UiPath Foundation va include în Future Acceleration Program, proiectul de sprijin integrat pentru acces la educație, 20 de copii din familii vulnerabile care provin din comunitățile din jurul Casei George Enescu.