23.5 C
București
vineri, 17 septembrie 2021

Balerina care l-a inspirat pe Constantin Brâncuşi

 Sculptorul a creat costume speciale pentru spectacolele inedite ale balerinei românce. Lizica a renunţat la dans după ce s-a îmbolnăvit de malarie şi a descoperit terapia prin yoga. 

“Îndragostită de libertate, Lizica a refuzat întotdeauna să se încadreze în vreo trupă sau sa accepte vreo structură de balet prea rigidă pentru ea. Prefera să se lase pradă senzatiilor provenite din mişcările aleatorii ale propriului corp transcendent, într-un anume fel, prin anumite gesturi ce par a raspunde unei muzici interioare. Ea isi regăsea fericirea în expresia corpului care se misca în afara unui scenariu exterior prestabilit”, scrie Doina Lemny despre balerina româncă.

Costumele realizate de Brâncuși pentru baletul „Les trois gymnopedies” de Erik Satie, în interpretarea Lizicăi Codreanu erau unice, precum tânăra balerină.

Luni, 19 februarie, cu ocazia ”Zilei lui Brâncuși”, a avut loc Spectacolul „Brâncuși, Satie și Lizica în grădina fermecată”, în Parcul Central din Municipiul Târgu-Jiu, o fericită întâlnire cu dansul nonconformist la acea vreme al Lizicăi Codreanu (Liliana Tăbuș – Lizica matură și Alina Corbu – copilul Lizica) pe muzica lui Erik Satie, integrate firesc în decorul magnific al spațiului brâncușian dintre Masa Tăcerii și Poarta Sărutului, pe Aleea Scaunelor iluminată într-un joc feeric de lumină și culoare.

Ultima oră
Pe aceeași temă