22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăCulturăB-AOPISCC a validat câștigătorii premiilor şi burselor în proiectul „Metamorfoză urbană”

B-AOPISCC a validat câștigătorii premiilor şi burselor în proiectul „Metamorfoză urbană”

AOPISCC – Filiala Bucureşti (Asociaţia Operatorilor şi Prestatorilor din Industria Serviciilor de Curăţenie şi Conexe Bucureşti)  a organizat evenimentul  METAMORFOZA URBANA 2018, o abordarea ingenioasă din perspectiva artei şi designului, cu orientare spre protejarea mediului înconjurător, prin conștientizarea nevoii de reciclare și colectare selectivă a deșeurilor.

Acest proiect-eveniment, aflat la cea de-a doua ediție, s-a bucurat în 2017 de un real succes în rândul copiilor și adolescenților, care prin talentul și priceperea lor au transmis mesaje vibrante şi au reuşit  să pătrundă în lumea complicată a adulților responsabili și să sensibilizeze opinia publică.

Evenimentul a  început marţi, 17 aprilie la Galeria Galateca iar premierea s-a făcut pe  20 aprilie. Punctul central al proiectului a fost  expoziţia cu opere de artă realizate de tinerii artiști de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, sub coordonarea şi îndrumarea  prof. Oana Isar, prof. Ilinca Manole, prof. Mariea Petcu, prof. Dragoș Gheorghiță Caragiu, prof. Eusebio Spânu. Faţă de anul trecut, în afară de însoţirea operei cu un mesaj de salvare a naturii şi a resurselor planetei, tinerii artişti  au trebuit să folosească deşeuri şi resturi de materiale reciclabile şi, în plus, lucrările să fie tridimensionale iar juriul comisiei a decis asupra celor mai valoroase lucrări.

 Premiul I Constantin Chioibas își expune mesajul lucrării expuse

 Premiul I consta într-o bursă în valoare de 700 de lei timp de un an, premiul II era o bursă de 500 de lei acordată timp de un an, premiul III beneficiind de o bursă în valoare de 300 de lei timp de un an, iar premiul special al publicului vizitator în perioada 17-20 aprilie 2018 constă în asigurarea participării la o importantă expoziție de artă, organizată la New York.

Premiul I Reflecție progresivă, Constantin Chioibas

Tinerii artişti au dat dovadă de multă ingeniozitate, folosind în operele lor pahare şi recipient din platic, sârme, dopuri, becuri folosite, resturi de pânză şi sac, carton, hârtie şi chiar cofrage de ouă. Iată şi aprecierea lui  Marius Tiţa.publicist specializat în artă:

Matei Siminic, Premiul III (Rația de oxigen), Monica Popescu, organizator, publicist Marius Tița

“La a doua expoziție cu temă ecologică în cadrul proiectului ”Metamorfoze urbane”, elevii de la ”Tonitza” ni se arată în minunata lumină a unor artiști adevărați, cu imaginație și spirit civic, dar și cu talent și inițiativă. Propunerile lor, din categoria inteligentă a instalațiilor artistice, sunt adevărate lucrări de artă în care descoperim un mesaj clar și o încântătoare tratare estetică. Fiecare dintre obiectele realizate din materiale reciclabile de artiștii în devenire de la liceul de artă promite o prezență puternică în viitorul plasticii românești”

Premiul I – lucrarea cu titlul “Reflecție progresistă” – Constantin Chioibaș.  Lucrarea redă într-o manieră clară contrastul evidențiat de antiteza dintre o lume firească spre care omul ar trebui să tindă întotdeauna și societatea contemporană care inspiră o serie de caracteristici precum haosul, teama sau insecuritatea, ce sunt însușite mai ales de locuitorii mediului urban. Astfel, orașele ajung în situația în care devin adevărate amprente ale progresului, fiindcă descoperă în oameni virtuțile care îi fac să rămână intangibili în timp.

 Speranța, Daria Chioibas, Premiul II

Premiul II – lucrarea cu titlul “Speranța” – Daria Chioibaș. Este o sugestie în ceea ce privește dorința oamenilor de a trăi într-un mediu propice. La nivel simbolic, cubul transparent reprezintă felul în care ne izolăm de o viață mult mai frumoasă, prin poluarea planetei noastre, fiind conștienți de faptul ca putem schimba oricând acest lucru. Interiorul cubului este o încercare de a ilustra o planetă ce tinde spre normalitate, un mediu în care poluarea apelor, solului și aerului este o problemă ce aparține de domeniul trecutului. Bărcuțele din hârtie sunt o trimitere la ideea de dinamism, de viață, în timp ce hârtiile de pe cub sugerează auto-izolarea într-un spațiu alterat de neglijența oamenilor. Personajele conturează ideea de ascensiune, simbolizând în primul rând speranța de a trăi pe o planetă ce atinge standarde înalte.

 Premiul special, Fuga, Arsenia Brănescu

Rația de oxigen, Matei Siminic

Premiul III – lucrarea cu titlul “Rația de oxigen” – Matei Siminic, câştigătorul premiului întâi de anul trecut.  “Dacă se continuă cu defrișările în același ritm, statele vor fi nevoite să își oblige cetățenii să producă propria rație de oxigen.”

 

Loredana Slav, Traducere (din cofrage de ouă), menţiune

Naturalartificial, Rafael Vânătoru

Premiul special al publicului vizitator – lucrarea cu titlul “Fuga” – Arsenia Brănescu.“Cum peștele merge prin apă, așa omul trece prin viață, dar niciodată nu poate controla marea din jurul lui”.

 Circuitul electric, Dordai Cătălina

Pe lângă cei 4 câștigători au mai fost acordate mențiuni pentru 6 elevi care vor participa într-o tabără de creație în Țara Hațegului: Loredana Slav, Iulia Bucureșteanu, Bogdana Prisecari, Alexandra Doancă, Anastasia Dabija și Raluca Maria Micu 

 Macha, Bucuresteanu Iulia

 “La a doua expoziție cu temă ecologică în cadrul proiectului ”Metamorfoze urbane”, elevii de la ”Tonitza” ni se arată în minunata lumină a unor artiști adevărați, cu imaginație și spirit civic, dar și cu talent și inițiativă. Propunerile lor, din categoria inteligentă a instalațiilor artistice, sunt adevărate lucrări de artă în care descoperim un mesaj clar și o încântătoare tratare estetică. Fiecare dintre obiectele realizate din materiale reciclabile de artiștii în devenire de la liceul de artă promite o prezență puternică în viitorul plasticii românești”, spune Marius Tiţa.publicist specializat în artă

 

 

 

 

Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Stoltenberg, după discuția purtată cu Klaus Iohannis: „România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al NATO”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți seară, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, că România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic...

După toate celelalte probleme, companiile vor fi lovite și de greva la Registrul Comerțului

Greva la Registrul Comerțului este de natură să afecteze companiile din România, explică un articol publicat pe site-ul termene.ro. Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al...
Ultima oră
Pe aceeași temă