În fiecare an, la data de 1 octombrie, este sărbătorită Ziua Internaţională a Muzicii (International Music Day), susţinută de Consiliul Internaţional de Muzică (International Music Council – IMC), care promovează diversitatea muzicii din viaţa tuturor popoarelor şi accesul la muzică pentru toţi oamenii, încurajând schimbul de experienţe culturale, idealurile de pace şi prietenie, potrivit www.imc-cim.org.
Ziua internaţională a muzicii, iniţiată în 1975 de Lord Yehudi Menuhin, a fost organizată pentru prima dată de Consiliul Internaţional de Muzică (International Music Council – IMC) la 1 octombrie 1975, în conformitate cu rezoluţia adoptată în cadrul celei de-a 15-a Adunări Generale de la Lausanne, în 1973. Propunerea pentru a dedica o zi muzicii a fost făcută atât de renumitul violonist şi muzicolog, Yehudi Menuhin, cât şi de Boris Yarustowski, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Internaţional al Muzicii al UNESCO, care au semnat o scrisoare, în acest sens, la 30 noiembrie 1974, adresată tuturor membrilor acestuia, potrivit www.imc-cim.org.
Consiliul Internaţional de Muzică, fondat de UNESCO în 1949, reprezintă cea mai mare reţea de organizaţii, instituţii şi persoane din lume care îşi desfăşoară activitatea în domeniul muzical, reunind organizaţii din aproximativ 150 de ţări din întreaga lume, scrie Agerpres.
Evenimentele organizate pentru a cinsti această artă sunt numeroasele concerte, la care sunt invitaţi să participe compozitori, interpreţi şi muzicologi de renume, pentru a vorbi despre importanţa muzicii şi locul ei în viaţa modernă. Ziua internaţională a muzicii promovează arta muzicală şi relaţia de prietenie între popoare şi culturi, schimbul de experienţă şi aprecierea numeroaselor valori estetice. Muzica este cel mai mare element unificator din umanitate şi toate evenimentele sociale semnificative au piese muzicale dedicate acestui deziderat. Niciun eveniment nu este mai bine recunoscut sau definit decât o face această artă, care defineşte şi completează o experienţă socială şi estetică umană perfectă, după cum este relatat pe pagina dedicată zilei de Consiliul Internaţional de Muzică.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!