4 C
București
marți, 6 decembrie 2022
AcasăCulturăAstăzi este Ziua Internațională a Muzicii

Astăzi este Ziua Internațională a Muzicii

În fiecare an, la data de 1 octombrie, este sărbătorită Ziua Internaţională a Muzicii (International Music Day), susţinută de Consiliul Internaţional de Muzică (International Music Council – IMC), care promovează diversitatea muzicii din viaţa tuturor popoarelor şi accesul la muzică pentru toţi oamenii, încurajând schimbul de experienţe culturale, idealurile de pace şi prietenie, potrivit www.imc-cim.org.

Ziua internaţională a muzicii, iniţiată în 1975 de Lord Yehudi Menuhin, a fost organizată pentru prima dată de Consiliul Internaţional de Muzică (International Music Council – IMC) la 1 octombrie 1975, în conformitate cu rezoluţia adoptată în cadrul celei de-a 15-a Adunări Generale de la Lausanne, în 1973. Propunerea pentru a dedica o zi muzicii a fost făcută atât de renumitul violonist şi muzicolog, Yehudi Menuhin, cât şi de Boris Yarustowski, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Internaţional al Muzicii al UNESCO, care au semnat o scrisoare, în acest sens, la 30 noiembrie 1974, adresată tuturor membrilor acestuia, potrivit www.imc-cim.org.

Consiliul Internaţional de Muzică, fondat de UNESCO în 1949, reprezintă cea mai mare reţea de organizaţii, instituţii şi persoane din lume care îşi desfăşoară activitatea în domeniul muzical, reunind organizaţii din aproximativ 150 de ţări din întreaga lume, scrie Agerpres.

Evenimentele organizate pentru a cinsti această artă sunt numeroasele concerte, la care sunt invitaţi să participe compozitori, interpreţi şi muzicologi de renume, pentru a vorbi despre importanţa muzicii şi locul ei în viaţa modernă. Ziua internaţională a muzicii promovează arta muzicală şi relaţia de prietenie între popoare şi culturi, schimbul de experienţă şi aprecierea numeroaselor valori estetice. Muzica este cel mai mare element unificator din umanitate şi toate evenimentele sociale semnificative au piese muzicale dedicate acestui deziderat. Niciun eveniment nu este mai bine recunoscut sau definit decât o face această artă, care defineşte şi completează o experienţă socială şi estetică umană perfectă, după cum este relatat pe pagina dedicată zilei de Consiliul Internaţional de Muzică.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Lucian Romașcanu o acuză pe Clotilde Armand că-l instigă să încalce legea în cazul imobilului Casa Miclescu

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, afirmă că primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, îi solicită să încalce legea în cazul unui litigiu aflat în recurs la...

FIFA a demarat o procedură disciplinară împotriva câtorva jucători din Uruguay

FIFA a deschis o procedură disciplinară împotriva jucătorilor din Uruguay Jose Maria Gimenez, Diego Godin, Fernando Muslera și Edinson Cavani, după ce jucătorii s-au...

ONU are dovezi ale folosirii armelor chimice de către Statul Islamic în Irak

Experţi ai Naţiunilor Unite(ONU) au descoperit noi probe ale utilizării armelor chimice de către gruparea jihadistă Statul Islamic în timpul autoproclamatului său califat, mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă