20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăCulturăAlexandru Repan, o viață dedicată scenei

Alexandru Repan, o viață dedicată scenei

S-a născut pe 26 februarie 1940, la Bucureşti. Este un bărbat şarmant, cu privire pătrunzătoare şi cu zâmbet cuceritor. A fost fratele mijlociu din ”Fraţii Karamazov”, fermecătorul Claudiu din ”Hamlet” sau Lopahin din ”Livada de vişini”. Alexandru Repan, căci despre el este vorba, aniversează 50 de ani de activitate în Teatrul ”Nottara”. Actorul mărturiseşte că hobby-ul său e teatrul, iar meseria sa e viaţa.

A urcat pentru prima dată pe scenă în clasa a V-a, într-o piesă de I.L. Caragiale. Anul următor, făcea prima regie şi aducea în scenă Scrisoarea III a lui Mihai Eminescu, unde interpreta şi rolul lui Baiazid. La 14-15 ani, ştia, deja, pe dinafară, o mulţime de roluri din piese celebre. După absolvirea liceului, Alexandru Repan a urmat cursurile Facultăţii de Istorie, răstimp în care a jucat şi a montat spectacole la Casa de Cultură a Studenţilor. O perioadă unică, în care teatrul era făcut cu pasiune şi la intensitate maximă.

În 1961, intră la Institutul de teatru, la clasa profesorilor Mony Ghelerter şi Zoe Anghel. Îi are colegi, printre alţii, pe Emil Hossu, Ruxandra Sireteanu, Ştefan Sileanu, Olga Bucătaru.
Alexandru Repan îşi începe cariera la Teatrul ”Barbu Ştefănescu Delavrancea”. În 1969, este remarcat de Horia Lovinescu, care îl aduce în trupa Teatrului ”Nottara”. Au urmat roluri memorabile şi colaborări cu regizori de marcă, precum: Dan Micu, Dan Nasta, Dinu Cernescu, Dominic Dembinski, Alexandru Dabija, Felix Alexa. A împrumutat vocea-i inconfundabilă unor personaje celebre din spectacole radiofonice şi a făcut parte din distribuţiile unor filme de succes (Rochia albă de dantelă, Hanul dintre dealuri, Lumini şi umbre). O viaţă plină şi un destin împlinit. Alexandru Repan a fost distins cu numeroase premii şi decorat cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler.
Alexandru Repan are doi băieţi, Alexandru și Matei.

În stagiunea 2018-2019, îl puteţi vedea pe Alexandru Repan pe scena Teatrului ”Nottara” în spectacolele ”Vizitatorul” de Eric-Emmanuel Schmitt, regia Claudiu Goga, ”Efecte colaterale”, de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu, ”Figaro”, după Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais, regia Mihai Lungeanu (producție în repetiții), precum și la Cafeneaua lui Repi. La cât mai mulți ani pe scena ”Nottara”, Alexandru Repan!

Cele mai citite

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă