Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

130 de ani de la moartea fizicianului Rudolf Julius Emanuel Clausius

Matematicianul şi fizicianul Rudolf Julius Emanuel Clausius s-a născut la 2 ianuarie 1822, la Koslin, în familia unui învăţător. A obţinut titlul de conferenţiar universitar şi a început să predea fizica la Şcoala Tehnică Superioară de Artilerie de Geniu din Berlin.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 23.08.2018 - 09:30

În 1855, s-a mutat la Şcoala Tehnică Superioară din Zürich, unde a predat timp de 12 ani. Apoi la Würzburg şi, în cele din urmă, la Bonn, unde a rămas până la sfârşitul vieţii.

A scris o serie de lucrări, dedicate în special teoriei matematice a elasticităţii. În 1850, a publicat lucrarea "Despre forţa motrice a căldurii", fiind primul care a formulat cea de-a doua lege a termodinamicii: "Căldura nu poate trece singură dintr-o substanţă mai rece în una mai caldă". Clausius a contribuit şi la elaborarea teoriei cinetice a gazelor, publicând, în 1857, lucrarea "Despre felul mişcării pe care o numim căldură", în care a explicat diferenţa dintre gazele reale şi gazele ireale.

În 1860, a calculat viteza moleculelor din gaze şi, ulterior, presiunea gazului asupra pereţilor vasului, ca fiind rezultatul lovirii repetate a pereţilor vasului de către molecule. "Metoda mărimilor mijlocii", combinată cu teoria probabilităţii, a dus la crearea unui domeniu deosebit de important al fizicii, şi anume fizica statistică.

Tot Clausius a stabilit o ecuaţie care exprimă dependenţa punctului de topire (solidificare) a unei substanţe de presiune şi care a fost apoi denumită ecuaţia Clausius-Clapeyron. Dezvoltând teoria mecanică a căldurii, Clausius a descoperit că într-un sistem închis (care nici nu primeşte, nici nu cedează căldură mediului înconjurător), raportul dintre cantitatea de căldură şi căldura absolută a sistemului creşte cu fiecare proces. În cazul unei funcţionări perfecte a sistemului, care în lumea reală nu există, acest raport rămâne constant, adică nu scade niciodată. În 1865, el a denumit acest raport "entropie".

Clausius a fost preocupat şi de problemele electrodinamicii şi teoria polarizării corpurilor dielectrice, pe baza căreia a stabilit raportul dintre constanta dielectrică şi densitatea corpului dielectric.

A murit la 24 august 1888.

Comentarii

loading...