9.4 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăCoronavirusPrima amendă pentru nepurtarea măștii a fost anulată în instanță

Prima amendă pentru nepurtarea măștii a fost anulată în instanță

Prima amendă pentru nepurtarea măștii de protecție în spațiul public a fost anulată după decizia CCR, deși aceasta nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial.

A fost anulată prima amendă pentru nepurtarea măștii de protecție, după ce Curtea Constituțională a decis că obligativitatea purtării acesteia nu este legală. Decizia anulării amenzii primite de un bucureștean, în zona Gării de Nord, poate crea un precedent juridic pentru toate amenzile de acest tip. Anularea a fost pronunțată, deși motivarea deciziei CCR n-a fost încă publicată în Monitorul Oficial.

Prima amendă pentru nepurtarea măștii, anulată la 21 februarie

Amenda a fost anulată pe data de 21 februarie de judecătorii de la sectorul 1, din București. mai exact, este vorba despre o amendă dată în aprilie 2020 unei persoane care nu purta mască în zona Gării de nord din București. Persoana respectivă nu a fost de acord cu decizia autorităților și a contestat sancțiunea în justiție. Au început imediat toate procedurile, s-au urmat toți pașii legali iar acum avocații au invocat decizia Curții Constituționale.

Se așteaptă motivarea Curții și publicarea în Monitorul Oficial

Reamintim faptul că pe 15 februarie 2022 judecătorii CCR au decis în unanimitate că obligativitatea purtării măștii de protecție în spații publice – pe perioada stării de alerta nu este constituțională. 

Judecătorii Curții Constituionale au decis că Guvernul nu a parcurs toate procedurile legale pentru a impune purtarea măștii de protecție. Amenzile date din octombrie 2020 și până acum pentru lipsa măștii în spațiile publice ar putea fi anulate.

Decizia Curții Constituționale este definitivă şi general obligatorie. OUG rămâne însă în vigoare până la publicarea motivării CCR în Monitorul Oficial, lucru care poate dura şi 30 de zile. Prin urmare, deși s-a stabilit că purtarea măștii de protecție în exterior este neconstituțională, vom mai aștepta puțin până când decizia va putea fi aplicată.

Prima amendă pentru nepurtarea măștii de protecție a fost anulată, iar această decizie va crea un precedent. Practic, în acest moment, oricine se poate adresa instanței pentru a contesta amenda primită.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
00:00:41

VIDEO. OMS livrează ajutoare în Gaza după un incident mortal

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a difuzat imagini cu situația dezastruoasă din Gaza, după ce a livrat vineri (1 martie) combustibil și provizii medicale...

George Simion le cere membrilor AUR să primească ”escroci” în partid

O înregistrare audio incredibilă a ieșit la iveală, cu liderul AUR George Simion, care le cere membrilor formațiunii pe care o conduce să...

Carambol pe autostrada A3, la intrarea în Capitală! Traficul rutier este restricționat

Traficul rutier este restricţionat duminică seara la intrarea în Capitală de pe autostrada A3 Bucureşti - Ploieşti, din cauza unui accident în care au...
Ultima oră
Pe aceeași temă