Varianta Omicron a coronavirusului este de 4 ori mai contagioasă decât varianta Delta. Afrmația a fpost făcută de un om de știință japonez, care a studiat noua mutație Covid-19.
Hiroshi Nishiura, profesor de științe ale sănătății și mediului la Universitatea Kyoto, a realizat un studiu prin care a comparat noua mutație Omicron cu varianta Delta. Potrivit acestuia, s-a constat că tulpina sud-africană este de 4,2 ori mai transmisibilă.
Omicron, de 4 ori mai contagioasă față de varianta Delta
„Varianta Omicron are o transmisibilitate mult mai mare și are capacitatea de anula imunitatea construită în mod natural prin trecerea prin boală sau generată de vaccin”, se arată în concluziile profesorului Nishiura, care au fost prezentate miercuri la o reuniune a comitetului consultativ al ministerului Sănătății din Japonia.
Studiul realizat de Nishiura nu a fost publicat într-un jurnal științific și nici nu a fost verificat de cercetători. Analiza a fost făcut prin aceeași metodă prin care a fost alcătuit un studiu publicat în luna iulie de jurnalul medical Eurosurveillance, notează Bloomberg.
Specialiștii din întreaga lume sunt îngrijorați că Omicron ar putea afecta o proporție mai mare din populație, spre deosebire de varianta Delta. Cu toate acestea, creșterea numărului de infectări cu Omicron nu a copleșit spitalele.
Până în prezent, persoanele care au fost depistate cu Omicron nu au avut simptome sau s-au confruntat cu forme ușoare ale bolii. Companiile producătoare de vaccinuri, Pfizer și Moderna, au susținut că doza booster ar oferi protecție mai mare în fața noii mutații.
Africa de Sud a ajuns la aproximativ 20.000 de cazuri de infectare pe zi, de când a fost descoperită varianta Omicron. Specialiștii susțin că de vină este rata de vaccinare foarte scăzută.
„Unde a fost descoperită, rata de vaccinare a fost mai mică de 30% și mulți oameni au fost probabil infectați în mod natural”, a spus Nishiura, adăugând că „trebuie să acordăm o atenție deosebită tendințelor viitoare pentru a vedea dacă același lucru se va întâmpla în țările în care vaccinurile pe bază de ARN sunt într-un procent ridicat”.