1.1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăCoronavirusGermania, lovită „cu toată forța” de al patrulea val pandemic

Germania, lovită „cu toată forța” de al patrulea val pandemic

Cancelarul Angela Merkel a ținut un discurs despre situația epidemiologică din Germania și a descris pandemia drept „dramatică”. Oficialul a susținut că valul al patrulea a lovit țara cu toată forța și îndeamnă populația să se vaccineze.

Angela Merkel a descris situația epidemiologică din Germania ca fiind „dramatică”.  Cancelarul a afirmat în cadrul unui eveniment pentru Asociația Orașelor Germane că rata de infectare Covid a atins un nou record, iar cazurile se înmulțesc pe zi ce trece. Merkel îi îndeamnă pe cetățeni să se vaccineze anti-Covid-19 și a precizat că încă nu este târziu pentru nimeni să se imunizeze cu prima doză de ser împotriva coronavirusului.

Comentariile lui Merkel vin după ce Institutul Robert Koch, organismul de sănătate publică din Germania, a raportat miercuri încă 52.826 de cazuri noi și alte 294 de decese. Până în prezent, Germania a înregistrat 5,1 milioane de cazuri și aproape 100.000 de decese din cauza Covid-19, potrivit Universității Johns Hopkins. Guvernul Merkel și liderii de stat sunt programați să se întâlnească în această săptămână pentru a discuta posibile noi restricții la nivel național.

Mai multe orașe au impus deja măsuri Covid și au cerut publicului să prezinte certificate Covid, care au statutul de vaccinare al unei persoane sau dacă tocmai s-au recuperat de la virus pentru accesul în baruri, restaurante și alte locuri publice, cum ar fi cinematografe sau muzee.

Celebrele piețe de Crăciun din Germania sunt o altă tradiție anuală în care regulile Covid sunt înăsprite. Hamburg se numără printre orașele care aplică reguli 2G (vacinați – „geimpft” în germană – sau recuperați, „genesen”) pentru oricine dorește să viziteze piața sa principală, a raportat Reuters. În același timp, Târgul de Crăciun de la München a fost anulat anul acesta. Săptămâna trecută, virologul german, Christian Drosten, a cerut guvernului să ia măsuri urgente, avertizând că țara ar putea asistați la încă 100.000 de decese din cauza virusului dacă nu se face nimic pentru a combate răspândirea.

Dacă în urmă cu câteva luni Germania a fost lăudată pentru modul în care a gestionat pandemia de Covid-19, acum se află printre țările europene cu cea mai ridicată rată de infectare. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate peste 50.000 de cazuri pozitive, iar epidemiologii avertizează că situația se poate agrava și mai mult.

Potrivit unui studiu efectuat de societatea de consultanţă informatică Netschek în cooperare cu universităţile din Munster şi Potsdam, Germania ar putea ajunge chiar și la 400.000 de cazuri zilnice de infectare cu Covid-19. Autorii studiului estimează că printr-o dublare a ritmului actual al vaccinării s-ar reuşi doar plafonarea la circa 300.000 a cazurilor zilnice sau la 200.000 pe zi în cazul unei triplări a ritmului vaccinării. Cercetătorii susțin că pentru a pune capăt pandemiei, autoritățile germane trebuie să impună măsuri de reducere la jumătate a contactelor, pe lângă vaccinare.

Totodată, rata de infectare în rândul elevilor germani, cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani, este dublă față de ansamblul populației. Preşedintele Asociaţiei Germane a Profesorilor (DL), Heinz-Peter Meidinger a propus testarea extinsă, echiparea sălilor de clasă cu filtrele de aer deja promise, dar care încă nu au sosit peste tot, şi folosirea obligatorie a măştilor. Totuși, riscul de infectare în rândul profesorilor este redus deoarece 95% dintre cadrele didactice sunt vaccinate.

Procentul populaţiei germane vaccinate anti-COVID-19 cu schema completă este de 67,6%, dar se observă o stagnare în campania de vaccinare. Un responsabil social-democrat a sugerat chiar că Germania ar avea nevoie de un „cvasi-lockdown pentru nevaccinați”. Deși noile infecții sunt în creștere în rândul celor nevaccinați, în special în rândul copiilor mai mici, vaccinarea Covid a adulților a ajutat la menținerea infecțiilor severe, a spitalizărilor și a deceselor mult mai scăzute decât în valul precedent.

Între timp, Țările de Jos și Austria au reintrodus blocajele parțiale. Cetățenii austrieci nevaccinați nu au voie să-și părăsească locuințele decât pentru cumpărături de strictă necesitate sau dacă merg la muncă. Irlanda a implementat, de asemenea, noi reguli Covid.Totodată, Slovacia este de așteptat să restricționeze mișcările celor care nu sunt vaccinați, pe fondul unei situații „critice” în spitalele țării.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...
Ultima oră
Pe aceeași temă