9.1 C
București
marți, 28 martie 2023
AcasăCoronavirusDoza booster pentru Omicron ar putea să nu fie necesară - studiu

Doza booster pentru Omicron ar putea să nu fie necesară – studiu

Un studiu realizat în Statele Unite pe maimuţe şi care a analizat vaccinul creat special de compania Moderna pentru a combate varianta Omicron a noului coronavirus nu a arătat diferenţe semnificative în privinţa protecţiei imunitare, sugerând că administrarea acestei doze booster ar putea să nu fie necesară, au anunţat cercetătorii americani, relatează Reuters.

Studiul a fost efectuat pe maimuţe vaccinate cu două doze ale vaccinului Moderna, care au fost injectate după un interval de nouă luni de la completarea schemei iniţiale de vaccinare fie cu doza „booster” convenţională Moderna, fie cu „booster”-ul creat special de compania americană pentru a combate varianta Omicron, scrie Agerpres.

Cercetătorii americani au analizat diverse aspecte legate de reacţiile sistemelor imunitare ale animalelor şi le-au expus apoi la acest virus. Ei au descoperit că ambele tipuri de „booster” au produs „creşteri comparabile şi semnificative ale nivelurilor de anticorpi neutralizanţi” împotriva tuturor variantelor îngrijorătoare ale noului coronavirus, inclusiv împotriva variantei Omicron, potrivit acestui studiu publicat pe platforma bioRxiv, înainte de a fi analizat de alţi oameni de ştiinţă (procedura peer-review).

Pfizer și Moderna testează doza booster

Companiile Moderna Inc şi Pfizer-BioNTech au început să testeze în cadrul unor studii clinice versiunile lor de „booster” create special pentru a combate Omicron.

„Este o veste foarte, foarte bună”, a declarat Daniel Douek, cercetător în vaccinologie în cadrul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din Statele Unite şi coautor al studiului.

„Acest lucru înseamnă că nu mai trebuie să restructurăm radical vaccinul nostru pentru a produce un vaccin specific împotriva Omicron”, a adăugat expertul american.

El consideră că motivul aflat în spatele acestei descoperiri este acela că atât vaccinul original Moderna, cât şi serul produs special împotriva Omicron sunt „seruri cu reactivitate încrucişată”, ceea ce înseamnă că ele pot să recunoască multe variante diferite ale aceluiaşi virus.

Rezultatele sunt similare cu cele furnizate de studiile care au testat doza „booster” a vaccinului Moderna împotriva variantei Beta, a dezvăluit John Moore, profesor de microbiologie şi imunologie la Weill Cornell Medical College, care nu a participat la acest studiu.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!


Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
00:00:22

VIDEO: Prinţul Harry s-a prezentat la Curtea Supremă din Londra

Prințul Harry al Marii Britanii a sosit luni (27 martie) la Înalta Curte din Londra unde are loc o audiere în cadrul procesului intentat...
00:00:46

VIDEO: O grevă masivă paralizează Germania

Aeroporturile și transportul în comun (autobuze și tren) din întreaga Germanie au fost blocate luni dimineață (27 martie), perturbând milioane de navetiști și călători...

Patru polițiști din Brașov au fost reținuți pentru corupție

Patru polițiști din Brașov și alți trei cetățeni, din afara Ministerului Afacerilor Interne, au fost reținuți pentru corupție, într-o anchetă privind permisele de conducere...
Ultima oră
Pe aceeași temă