Austria introduce vaccinare obligatorie anti Covid pentru toată populația adultă și devine prima țară europeană care ia o astfel de decizie. Cine nu respectă legea și refuză imunizarea, riscă amenzi usturătoare, care pornesc de la 600 de euro și ajung până la 3600 de euro.
Autoritățile din Austra iau o decizie radicală în ceea ce privește vaccinarea anti Covid. Dacă a văzut că de vorbă bună nu se poate, statul austriac pune piciorul în prag și îi obligă pe cetățeni să se imunizeze. Poate nu s-ar fi ajuns la o astfel de măsură drastică dacă nu ar fi existat atât de multe persoane anti vacciniste convinse. Poate o să le convingă, acum, amenzile.
Dacă o astfel de lege ar fi fost adoptată în România, probabil că ar fi stârnit revolte stradale fără precedent și căderi uriașe în sondaje. În Austra însă nu e loc de comentarii. Pentru că unde-i lege, nu-i tocmeală!
Austria introduce vaccinare obligatorie. Excepții de la regulă
Austra introduce vaccinare obligatorie, iar legea a fost deja votată. Până la 15 martie, toți cetățenii austrieci nevaccinați au timp să se imunizeze. După 15 martie, încep verificările. Iar cine e prins că nu s-a imunizat, riscă amenzi de minimum 600 de euro. Există, însă, persoane care sunt exceptate de la regulă. Este vorba despre femeile însărcinate și cei care, dacă s-ar imuniza, și-ar pune în pericol sănătatea. Însă, acest lucru trebuie dovedit medical.
Excepția îi vizează și pe cei care s-au îmbolnăvit recent de Covid-19, iar derogarea se aplică timp de 180 de zile de la data la care aceștia au primit primul rezultat pozitiv la test.
Amenzile pornesc de la 600 euro
Legea se aplică din data de 15 martie 2022 și va fi în vigoare până pe 31 ianuarie 2024. Persoanele care nu vor putea face dovada vaccinării și nici nu se află pe un registru de vaccinare cu data desemnată riscă amenzi de la 600 la 3.600 de euro. Amenda maximă poate fi aplicată de patru ori într-un an.
Austria introduce vaccinare obligatorie. Care este poziția Germaniei?
Cancelarul german Olaf Scholz se gândește și el foarte serios la schimbarea legislației și la vaccinarea obligatorie a populației. Un vot cheie în acest sens este așteptat la sfârșitul lui martie. Potrivit datelor de la Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor, atât Germania cât și Austria au rate de vaccinare cu două doze mai mari decât media UE, de 74%, respectiv 72,7%
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!