0.2 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăErnst&Young: România redevine interesantă pentru investitori

Ernst&Young: România redevine interesantă pentru investitori

Restabilirea încrederii în economiile locale, disponibilitatea numerarului şi a creditelor vor genera o revenire a activităţii de fuziuni şi achiziţii în Europa Centrală şi de Sud-Est, după o perioadă de scădere a tranzacţiilor, se arată în cel mai recent barometru Ernst&Young (EY) – Central and South East Europe Capital Confidence Barometer.

“România reapare ca o ţintă importantă pentru investiţiile regionale, într-o perioadă în care investiţiile în economiile emergente iau în considerare un volum important de investiţii în economiile non-BRIC. Putem astfel considera că România este aşteptată să devină o piaţă de interes pentru investiţiile regionale”, spune Florin Vasilică, lider al departamentului de Asistenţă în Tranzacţii, EY România.

Citeşte şi: Cresc rezervele mondiale de petrol, scad cele de gaze

Încrederea în finalizarea tranzacţiilor a crescut în mod semnificativ. Un procent destul de important, de 36%, dintre executivi se aşteaptă la o creştere a activităţii de tranzacţionare la nivel global, iar un sfert dintre aceştia intenţionează să acţioneze ei înşişi.

Prudenţa care domină încă activitatea de fuziuni şi achiziţii este de înţeles, având în vedere traversarea unei crize economice fără precedent. În acest context, piaţa rămâne încă foarte sensibilă la problemele geopolitice – eventualele şocuri ar putea prelungi întreruperile pe termen scurt ale fluxului de tranzacţii.

Principalele concluzii ale studiului:

• 59% văd o îmbunătăţire a economiei globale.
• 25% intenţionează să demareze o achiziţie.
• 67% intenţionează să folosească în mai mare măsură creditarea pe măsură ce mărimea tranzacţiilor va creşte.
• 41% au declarat că principalul lor obiectiv este creşterea.
• 29% se concentrează mai mult pe investiţiile în pieţele emergente.
• 80% consideră că accesul la credite s-a stabilizat sau s-a îmbunătăţit.
Nivelul de încredere a crescut semnificativ în ultimele 12 luni, un indiciu clar că starea economiei se îmbunătăţeşte treptat.

Această încredere ilustrează şi stabilizarea fundamentelor economice, mai ales în cazul pieţelor mature, unde au crescut PIB-ul, disponibilitatea de credite şi crearea de locuri de muncă. Procentul celor care consideră că economia globală este în scădere s-a diminuat la 17%.

Mai mult de jumătate dintre respondenţi anticipează o creştere a economiei locale. Acest lucru se corelează cu creşterea capacităţii companiilor de a investi şi cu cererea stakeholder-ilor de creştere stabilă.

În timp ce instabilitatea politică este considerată cel mai mare risc pe termen scurt la nivel global, majoritatea executivilor din ţările Europei Centrale şi de Sud-Est consideră continuarea crizei din Zona Euro ca fiind cel mai mare risc economic şi o barieră pentru creşterea business-ului lor: 76% dintre executivi percep continuarea crizei din Zona Euro ca fiind cea mai mare barieră în calea creşterii afacerilor lor.

Doar 16% dintre respondenţi au încredere în stabilitatea pieţei pe termen scurt – spre deosebire de încrederea lor în creştere în privinţa celorlaţi indicatori economici.

Marea majoritate a executivilor consideră că accesul la creditare este mai stabil sau se află într-un proces de îmbunătăţire.

Percepţia de îmbunătăţire a creditării este cu 14% mai mare faţă de acum 12 luni. Această încredere, la care se adaugă şi o viziune pozitivă asupra economiei globale şi fundamentele economice robuste vor accelera tranzacţiile.

Pe parcursul următoarelor 12 luni, creşterea este prioritară pentru 41% dintre companii. Eficientizarea operaţională continuă şi măsurile de optimizare a costurilor au eliminat într-o proporţie importantă grijile în privinţa stabilităţii şi supravieţuiri afacerii.

Aproape 50% dintre companii vizează utilizarea excesului de lichidităţi pentru a fundamenta creşterea – începând cu strategii organice cu risc scăzut. Ele vor utiliza de asemenea excesul de lichidităţi pentru a-şi plăti datoriile, una dintre puţinele strategii disponibile pentru a optimiza structura de capital.

În zona Europei Centrale şi de Sud-Est, 51% dintre executivi se aşteaptă ca volumul de noi tranzacţii să rămână stabil în următoarele 12 luni şi aproximativ 36% dintre respondenţi se aşteaptă ca volumul să crească. Volumul de tranzacţii noi este determinat de o aliniere a factorilor fundamentali: aşteptări pozitive în privinţa economiei, o disponibilitate crescută a creditării, imperativul pentru creştere şi aşteptările de a crea locuri de muncă.

Prin aşezarea factorilor fundamentali pentru a susţine fuziunile şi achiziţiile, 25% dintre companii vor ţinti achiziţii în următoarele 12 luni.

Numărul de executivi care şi-au exprimat intenţia de a se angaja în tranzacţii de dimensiuni mai mici (sub 50 de milioane de dolari) a crescut cu un procent semnificativ, de la 36% anul trecut, la 63%. Aceste tranzacţii de mai mici dimensiuni reprezintă majoritatea tranzacţiilor estimate să se încheie. Cei care se concentrează pe tranzacţii cu impact major în piaţă (de la 501 milioane de dolari la 1 miliard de dolari) au scăzut cu 10 puncte procentuale, la 4%. Acestea sunt schimbările care indică un mediul de afaceri mai nişat în viitor.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă