Sumele care vor fi achitate de Ministerul Finanţelor Publice ajung şi pentru plata salariilor compensatorii cuvenite celor concediaţi.
Combinatul siderurgic Mechel Câmpia Turzii urmează să‑şi reia activitatea. Cel mai probabil acest lucru se va întâmpla după 15 aprilie, estimează consilierul ministrului delegat pentru Dialog Social, Mircia Giurgiu. Capitalul de lucru necesar pentru reluarea activităţii este oferit chiar de statul român, ca urmare a rambursărilor de TVA în contul exporturilor realizate de Mechel în anii trecuţi.
Potrivit prefectului din Cluj, Gheorghe Vuşcan, din suma solicitată de Mechel în contul rambursării de TVA, de 130 milioane lei, Guvernul a aprobat rambursarea a aproape 94 milioane. Peste 86 milioane lei reprezintă obligaţiile Mechel către bugetul de stat, astfel că în conturile combinatului siderurgic din Câmpia Turzii vor ajunge 7,8 milioane lei. Restul banilor solicitaţi de Mechel, adică circa 44 milioane lei, nu va fi înapoiat, pentru că există suspiciuni ale unor inspectori ai Fiscului că o parte dintre exporturile Mechel au fost fictive. Adică, firma rusească ar fi plimbat doar facturile prin Bulgaria şi prin Ungaria, în timp ce produsele siderurgice obţinute în cadrul combinatului din Câmpia Turzii au rămas în ţară şi ar fi fost vândute pe piaţa neagră.
Bani pentru salariile compensatorii
Din suma pe care o va primi Mechel, 4,8 milioane lei reprezintă suma necesară pentru plata salariilor compensatorii pentre cele peste 700 de persoane aruncate în şomaj în luna februarie, dar şi plata la zi a salariilor celor 360 de angajaţi care vor rămâne la Mechel, a declarat consilierul ministrului delegat pentru Dialog Social, Mircia Giurgiu. „Este foarte important ca Mechel să îşi onoreze obligaţiile faţă de angajaţi sau foştii angajaţi. Doamna ministru Doina Pană a depus toate diligenţele necesare pentru a rezolva această problemă. Ministrul pentru Dialog Social este preocupat de găsirea acelor formule necesare pentru crearea de noi locuri de muncă pentru disponibilizaţii de la Mechel“, a adăugat Mircia Giurgiu. El a declarat că restul sumei, de aproximativ trei milioane lei, va putea fi folosit pentru reluarea activităţii economice în cadrul combinatului siderurgic. Mircia Giurgiu a declarat că, probabil, activitatea combinatului va fi reluată în condiţii de insolvenţă. Doar în acest mod banii returnaţi de statul român vor putea fi protejaţi de alţi creditori şi, apoi, efectiv folosiţi pentru a cumpăra materie primă. Conducerea Mechel Câmpia Turzii a cerut intrarea în insolvenţă pentru datorii totale de 150 milioane euro. Combinatul siderurgic din Câmpia Turzii se confruntă cu mari dificultăţi economice. În ultimii ani, a concediat peste 1.500 de persoane. Acesta este cel mai mare val de disponibilizări din Transilvania de după închiderea fabricii Nokia din Jucu.
Concedieri-record
Combinatul Mechel a fost privatizat în anul 2003. Grupul rusesc Mechel a cumpărat combinatul siderurgic din Câmpia Turzii pentru suma de 2,7 milioane euro şi a beneficiat de ştergerea datoriilor istorice ale acestei unităţi economice. Sindicaliştii spun că, la data privatizării, doar valoarea fierului vechi din depozitele unităţii era mai mare decât preţul plătit de cumpărătorii ruşi. În momentul privatizării, Mechel avea 5.500 de angajaţi.