-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Ultima şansă pentru ordonanţa creditelor: legea apare în 2011

Ultima şansă pentru ordonanţa creditelor: legea apare în 2011

OUG 50 are şanse reduse de a deveni lege anul acesta într-o nouă formă. Între timp băncile sunt obligate să aplice prvederile în vigoare iar ANPC poate aplica amenzi.

„Traseul legislativ al ordonanţei creditelor de consum este încă departe de a se fi încheiat, astfel că cele 96 de amendamente aduse până acum nu vor fi ultimele. „Noi am fost doar comisie de aviz. Urmează Comisia de buget-finanţe, care este şi comisie de fond şi care va face raportul către plen, iar apoi Comisia Juridică. Urmează apoi plenul Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională”, explică deputatul Horia Grama, secretarul Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare. Tot acest traseu legislativ, obligatoriu pentru ca ordonanţa să devină lege, nu poate fi completat în mai puţin de două-trei luni, după cum susţin şi avocaţii şi deputaţii contactaţi de RL. „Bineînţeles că în toată această perioadă Ordonanţa 50 îşi produce efectele în forma ei actuală. De altfel, aceasta va fi şi o problemă foarte mare pentru cele 35 de bănci care au aplicat deja prevederile. Practic, din cauza a 5 bănci care fac presiuni, ele vor fi nevoite să cheltuiască sume imense pentru a aplica de două ori aceeaşi lege”, spune avocatul Gheorghe Piperea. Menţionăm că, în toată perioada până când Parlamentul va adopta legea de aprobare a OUG 50, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului este perfect îndreptăţită să aplice amenzi conform legislaţiei în vigoare.    

Ce este „mai retroactiv”: 
să scoţi sau să introduci 
comisioane?

Principala modificare susţinută de bănci, adică eliminarea efectelor legii pentru creditele aflate deja în derulare, se poate întoarce foarte uşor împotriva lor în actualele condiţii. „Bancherii susţin că ordonanţa este retroactivă. Ei nu se gândesc însă la faptul că Legea care va aproba ordonanţa va fi ea însăşi retroactivă, în condiţiile în care va modifica prevederile în vigoare în acest moment”, spune  Piperea. Acelaşi punct de vedere îl susţine, de altfel, şi ANPC cu referire la reintroducerea comisioanelor excluse prin OUG 50. „Păstrarea comisioanelor şi tarifelor prevăzute în contractele de credit iniţiale impune aplicarea retroactivă a unor reglementări care vor fi adoptate prin Legea de aprobare a OUG 50/2010, ceea ce încalcă Constituţia României”, comentează pentru RL specialiştii de la Protecţia Consumatorului.  

Amendamente

Păstrarea comisioanelor şi tarifelor prevăzute în contractele de credit iniţiale.

Modificarea clauzelor aferente dobânzilor variabile prin raportarea la un indice de referinţă, păstrându-se nivelul de dobândă de la data conversiei.

Reducerea amenzilor la jumătate faţă de cele prevăzute de OUG 50/2010.

În plus, băncile cer – şi au şanse să obţină în Comisia juridică – eliminarea obligaţiei de a aplica legea pentru creditele deja acordate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă