3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialBREXIT: Reacţii internaţionale: Slovenia crede în consolidarea UE. Austria nu crede că...

BREXIT: Reacţii internaţionale: Slovenia crede în consolidarea UE. Austria nu crede că va fi un efect domino

16:37. Premierul irlandez Enda Kenny a afirmat vineri că, în urma unei întâlniri pentru a analiza implicaţiile Brexit-ului, guvernului de la Dublin ”îi pare foarte rău că rezultatul referendumului din 23 iunie este acela că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană”, informează DPA. 

Principala îngrijorare a guvernului irlandez ”este legată de potenţialul impact asupra comerţului şi economiei, Irlandei de Nord, asupra spaţiului de circulaţie comun şi chiar asupra Uniunii Europene”, a spus Kenny. 
Totuşi, el a avertizat că guvernul irlandez s-a pregătit pentru decizia Marii Britanii de a părăsi UE şi afirmă că ”nu va exista nicio schimbare imediată pentru libera circulaţie a persoanelor, bunurilor şi serviciilor dintre insulele noastre”. 

16:00. Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, şi-a exprimat vineri dorinţa ca Uniunea Europeană să continue, după Brexit, „să fie un partener solid” pentru Naţiunile Unite în probleme umanitare, de menţinere a păcii şi a securităţii, „inclusiv privind migraţiile”, informează AFP, preluată de Agerpres. 

Reacţionând într-un comunicat la decizia poporului britanic de a ieşi din UE, Ban Ki-moon şi-a exprimat de asemenea speranţa ca Londra „să continue să exercite un rol conducător în numeroase domenii”, în mod concret în materie de sprijin pentru dezvoltare. 
„La ONU, vom continua să lucrăm cu Marea Britanie şi UE, ambele parteneri importanţi”, a subliniat el. 
Pentru perioada de tranziţie care începe între Marea Britanie şi restul UE, Ban contează pe „pragmatismul Europei şi pe al său simţ al responsabilităţii comune în interesul cetăţenilor europeni”. „Suntem mai puternici atunci când lucrăm împreună”, a conchis el. 

Citeşte şi  România poate gestiona efectele Brexit. Avem rezerve substanţiale pentru a stabiliza pieţele

15:15. Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat vineri că rezultatele referendumului din Marea Britanie marchează o zi tristă pentru Europa, iar Uniunea Europeană trebuie să arate acum că se poate descurca fără Marea Britanie, relatează BTA. „Respect alegerea poporului britanic, cu toate că de azi înainte va fi puternic divizat. Ieşirea Marii Britanii va avea un impact puternic, UE va deveni mai slabă, vor exista consecinţe pentru toată lumea”, le-a spus Borisov jurnaliştilor în parlament. 

Şeful guvernului bulgar a afirmat că nu ar trebui să aibă loc niciun fel de negocieri privind acorduri sau statute speciale pentru că acest lucru ar nărui UE şi, la un moment dat, numai Grecia, Bulgaria şi România ar putea rămâne în UE, cu state donatoare care cer un statut special. Ceea ce se aplică tuturor ţărilor din afara UE ar trebui să se aplice şi Regatului Unit, a subliniat el. 
Şi preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a afirmat că aceasta este o zi tristă pentru democraţia şi economia Europei şi pentru întreaga Uniune Europeană şi o lecţie de istorie care ar trebui învăţată. 

Citeşte şi  BREXIT. UPDATE. Brexitul nu este începutul sfârşitului pentru UE. Procesul de extindere nu se va opri

15:00. Cancelarul austriac Christian Kern a declarat vineri că nu se aşteaptă la un ‘efect de domino’ după decizia britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană, precizând că ţara sa nu va organiza un referendum similar, transmite Reuters, preluată de Agerpres. 

‘Nu mă tem de un efect de domino’, a afirmat Kern într-o declaraţie pentru presă, avertizând însă că ‘Europa îşi va pierde statul şi semnificaţia în lume din cauza deciziei Marii Britanii’. ‘Efectele economice pe termen lung vor fi simţite, de asemenea, pentru un timp’, a adăugat premierul social-democrat. 
De la Viena a venit o reacţie şi din partea Partidului Libertăţii (FPOe, de extremă dreapta), al cărui lider, Heinz-Christian Strache, le-a cerut preşedinţilor Comisiei Europene şi Parlamentului European să demisioneze după rezultatul referendumului britanic. 
‘Cu un pic de decenţă şi respect pentru un viitor bun al Europei, ei trebuie să demisioneze imediat’, a declarat Strache, referindu-se la Jean-Claude Juncker şi Martin Schulz. 
Un referendum în Austria privind apartenenţa la Uniunea Europeană ar putea deveni un obiectiv politic pentru Partidul Libertăţii dacă UE va continua să fie reticentă la reforme şi dacă unor ţări precum Turcia li se va oferi o şansă de aderare, a adăugat liderul FPOe. 

Citeşte şi BREXIT. VIDEO. Reacții internaționale. Tusk: Ceea ce nu te ucide, te face mai puternic. Hollande: Europa trebuie să pregătească proiecte și să nu se piardă în proceduri

14:30. Premierul grec Alexis Tsipras a declarat vineri că decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană este simptomatică pentru problemele mai profunde cărora Europa va trebui să le găsească răspunsuri, transmite Reuters. 

‘Alegerile extreme de austeritate care au adâncit inegalitatea între ţări din nord şi din sud, garduri şi frontiere închise şi respingerea împărţirii poverii datoriei şi a crizei migranţilor au semnalat o criză extinsă în Europa’, a comentat Tsipras la postul de televiziune de stat. 
În opinia premierului grec, ‘avem nevoie urgentă de o nouă viziune şi de un nou început pentru o Europă unită – pentru o Europă mai bună, mai socială şi mai democratică’.

14:00. Prim-ministrul sloven Miro Cerar a deplâns vineri decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană, dar şi-a manifestat convingerea că Brexit-ul va duce la consolidarea şi reînnoirea blocului comunitar, transmite EFE, preluat de Agerpres

‘Sunt convins că, după o probabilă perioadă de relativă nesiguranţă pe pieţele internaţionale, decizia britanică va duce la consolidarea suplimentară a Uniunii şi la reînnoirea ei’, a spus Cerar, citat într-un comunicat de presă. 
Premierul sloven a apreciat că, datorită acestor schimbări, Uniunea Europeană va înfrunta în viitor provocările moderne ‘într-o manieră mai eficientă, cu o mai mare solidaritate, hotărâre şi unitate’. 
‘Sunt convins că trebuie să păstrăm şi să întărim şi mai mult UE, ca o comunitate şi un proiect de promovare a păcii, cooperării, libertăţii şi securităţii’, a subliniat Cerar, care ‘respectă, dar deplânge’ decizia britanică. El a adăugat că ‘Slovenia va rămâne cu certitudine puternic angajată pentru o şi mai mare consolidare a UE’. 
La rândul său, ministrul de externe sloven, Karl Erjavec, a apreciat vineri că decizia britanică ‘va reprezenta o provocare gravă atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru UE’. El a spus că UE trebuie să analizeze acum cauzele celor întâmplate şi că decizia se datorează ‘cel mai probabil rolului mult prea mare al birocraţiei şi îndepărtării UE de alegători şi cetăţeni’, a relatat agenţia de ştiri slovenă STA. 

China respectă alegerea Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană

Ministerul chinez de Externe a afirmat vineri că respectă alegerea poporului britanic după ce Regatul Unit a votat joi pentru ieşirea din Uniunea Europeană, relatează agenţia Reuters. 

O Europă prosperă este în interesul tuturor părţilor. China doreşte să menţină cooperarea cu Marea Britanie şi este pe deplin încrezătoare în relaţiile dintre China şi UE, a precizat o purtătoare de cuvânt a MAE chinez, Hua Chunying, într-o conferinţă de presă.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă