7.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021
AcasăArt & DesignCum schimbă pandemia trendurile designului interior?

Cum schimbă pandemia trendurile designului interior?

Cu certitudine, modul de viață al oamenilor de pe întreg cuprinsul Planetei a fost în bună măsură schimbat în ultimii doi ani marcați de pandemia COVID-19. Aceste schimbări nu puteau să nu afecteze și trendurile designului interior al locuințelor.

Trecerea, într-o proporție semnificativă și pentru perioade lungi de timp a modului de a munci la cel remote, a forțat mare parte din populație să petreacă mult mai mult timp acasă față de perioada anterioară pandemiei. Acest lucru s-a tradus, desigur, într-o mai mare atenție acordată micromediului interior, mai ales în schimbări asupra funcționalității camerelor și ale mobilei, dar și în punerea unui accent mai mare pe un design bun în cazul renovărilor.

Iată care sunt câteva din liniile directoare ale trendului designului interior în era post pandemică

Avansul minimalismului

Minimalismul era deja un trend bine stabilit în lumea designului interior chiar și înainte de pandemie, însă acum, odată cu timpul mai îndelungat petrecut acasă se simte dorința oamenilor de a avea parte de spații deschise, neocupate. Un spațiu curat, fără aglomerări de natură să enerveze sau să plictisească este dorit din ce în ce mai adesea în aranjamentul locuințelor, din acest punct de vedere stilul scandinav, cu nuanțe de culoare cât mai deschise sau apropiate de natural și cu decorațiuni de înaltă calitate, fiind tot mai la modă.

Principala caracteristică a interioarelor din prezent este aceea ca decorul general să poată fi schimbat simplu și rapid ca urmare a unei dorințe crescute de diversitate generate de petrecerea timpului mai ales în casă.

Materialele naturale – o alegere tot mai comună

Chiar dacă în amenajările interioare, de la alegerea parchetului stratificat la mobilierul pentru fiecare încăpere, se foloseau deja materiale naturale, această alegere s-a poziționat deja solid în materie de trend cunoscând un accent intens pe interesul de a se folosi cât mai mult piatra și lemnul în culori blânde, deschise și cu folosirea armonioasă a texturilor naturale.

Marmura, travertinul, materialele ceramice și lemnul vin să întregească o veritabilă paletă completă de experiențe senzoriale care pot induce și un sentiment primitor și relaxant, în egală măsură. Totodată, combinația între materiale naturale cu diverse texturi aduc un grad sporit de dinamicitate interioarelor și conduc spre crearea unei impresii vizuale excelente cu un minim de efort. 

Biroul de acasă – o invazie necesară a spațiului de locuit

Schimbarea de căpătâi a designului interior a locuințelor în cursul anilor marcați de pandemie a fost transferul către remote a modului de a munci. Chiar dacă acest trend era deja în plină desfășurare și înaintea crizei sanitare globale, odată cu producerea acesteia, nevoia de organizare a unui spațiu din locuință dedicat activității profesionale și care să fie în același timp confortabil, funcțional și plăcut din punct de vedere vizual, a devenit tot mai presantă.

Astfel, au apărut zone dedicate muncii prevăzute cu mici birouri și scaune corespunzătoare precum și cu diverse piese de mobilier prevăzute cu rafturi care să elibereze suprafața biroului de aglomerația de hârtii și obiecte de papetărie. Nevoia de a include acest spațiu de muncă în ansamblul general al locuinței, mai ales în cazul spațiilor locative mai mici, care nu dispun de camere special alocate în acest sens, a condus la găsirea unor trucuri diverse de la alegerea unei poziții de amplasare cât mai aproape de fereastră pentru a beneficia de iluminat natural până la schimbarea destinației balcoanelor în veritabile camere de lucru și utilizarea la maxim a oricăror colțuri și nișe libere.

Cu siguranță trendurile designului interior au fost marcate de ultima perioadă destul de turbulentă pe care o trece omenirea și acest lucru se remarcă în adoptarea unui design sustenabil și cât mai inspirat din natură. Rămâne de văzut, în funcție de evoluție generală, care vor fi liniile stabile de trend care se vor impune pentru următorii ani.

Sursa foto: Pixabay.com

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite

Pianistul jandarm George Tacale, o nouă dedicație de 1 Decembrie. Ascultă ce frumos cântă „Deșteaptă-te române”

Îl mai ții minte pe pianistul jandarm George Tacale, care a cântat, anul trecut, imul României pe un vârf de munte? Iată că anul...

Mesajul transmis de SUA pentru Ziua Națională a României

Statele Unite ale Americii au transmis un mesaj emoționant pentru Ziua Națională a României. Secretarul Departamentului de Stat al SUA, Antony J. Blinken a...

Rusia expulzează mai mulți diplomați americani

Rusia expulzează mai mulți diplomați americani, ca răspuns la decizia recentă a Washingtonului de a cere plecarea a 27 de diplomați ruși. Autoritățile ruse au...
Ultima oră
Pe aceeași temă