» Se pregatesc noi majorari de capital, dar despartirea de dividendele-cash si aportul de numerar nu mai trezesc chiote de fericire la bursa.
» Dupa AGA si raportarile trimestriale, bursele intra, de regula, intr-o perioada de apatie, cu volume si cotatii in scadere.
» Pentru burse, riscul principal este ca, dupa stimulentele fiscale acordate de guverne, marile economii sa cada intr-o noua recesiune, cu inflatie in crestere.
Se vorbeste tot mai mult de un stres-test local prin care BNR va evalua capacitatea bancilor romanesti de a face fata provocarilor crizei. Prin toamna vom avea niste majorari de capital pentru a se respecta noile criterii privind solvabilitatea, deci actionarii bancilor vor trebui sa vina de acasa cu ceva bani. Anii trecuti, era mare entuziasm si motiv de crestere anticipata a capitalizarii emitentilor la vestea acestor aporturi in numerar. Acum, pe o foame generalizata de cash, presupunem ca actionarii bancilor listate, nu se vor extazia prea tare, mai ales ca restantele in crestere reclama in aceasta perioada provizioane mai mari, deci profituri si, implicit, dividende mai mici. In afara de Banca Transilvania, care are free-float-ul cel mai mare intre bancile listate, actionarii SIF-urilor au motive sa fie pesimisti.
In cazul in care societatile de investitii financiare nu gasesc bani suficienti sa participe la majorarile de capital de la BCR, BRD, TLV, valoarea detinerilor se dilueaza, iar refrenul binecunoscut "ia si niste SIF-uri, ca au VUAN-ul (valoarea unitara a activului net) bun" isi pierde din consistenta. Ramane de vazut daca SIF-urile nu vor derula, la randul lor, majorari de capital pentru a strange banii necesari participarii la operatiunile similare de la bancile unde au actiuni.
Deocamdata, SIF-urile au ratat deja un tren: si-au diminuat ponderea in actionariatul Bancpost neavand suficienti bani sa participe la majorarea capitalului social (a iesit bine SIF Muntenia, care isi vanduse in anii trecuti intregul pachet). In aceasta cursa a mobilizarii de capital cel mai bine plasata din start este SIF Oltenia, care dispune de cash din exitul de la Automobile Craiova (19 milioane euro).
Dupa scaderile din intervalul 10-17 mai, bursa a recuperat saptamana trecuta o parte din pierderi. Trecerea perioadei de raportari financiare trimestriale si AGA ofera o vacanta investitorilor, lunile de vara volumele si cotatiile bursiere avand o tendinta de scadere. Ne vom concentra asadar pe urmatoarele raportari, incercand sa vedem daca, intr-adevar, "ceea ce a fost mai rau a trecut" in economia globala. Principala noastra temere este ca, dupa unu-doua trimestre mai bune de crestere a PIB-ului ca urmare a programelor ample de injectii de lichiditate si stimulente fiscale, efectul acestora se va diminua, iar marile economii ale lumii ar putea aluneca intr-o noua recesiune, de aceasta data dublata de inflatie in crestere.