15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Va oferi argintul profituri de… aur?

Va oferi argintul profituri de… aur?

» Intre anii 1000 si 1873, raportul dintre aur si argint a oscilat intre 10 si 16, in conditiile in care de-a lungul istoriei cantitatea de argint extrasa este de numai 10 ori mai mare decat cea de aur.

» De la demonetizarea sa, argintul a cunoscut o depreciere constanta in fata aurului, desi o mare parte din argintul extras a fost epuizata in aplicatii industriale, spre deosebire de aur, care a ramas cuminte in tezaure.

Recomandarea de a paria pe argint in urmatoarea decada apartine National Inflation Association, o organizatie ce isi propune sa-i avertizeze pe americani asupra "hiperinflatiei ce bate la usa" (interesant de urmarit este si documentarul "The dollar bubble", realizat de aceeasi asociatie). Argumentele sunt interesante prin apelul la datele istorice coroborate cu cantitatea redusa de argint existenta in acest moment pe piata. Intre anii 1000 si 1200, potrivit NIA, raportul dintre aur si argint s-a mentinut la valoarea de 10. In urmatorii 500 de ani (intre 1250 si 1792) aurul se apreciaza in fata argintului, ajungand ca 15 grame de argint sa cumpere unul de aur. Raportul de 15 se conserva in urmatorii 42 de ani, in 1834 acesta urcand usor la 16, unde ramane pana la demonetizarea argintului, in 1873 (aurul a ramas etalon pentru emitentii de bancnote din hartie pana in 1971).

 

Echilibrul se rupe deci in ultima suta de ani, cand raportul aur/argint are o valoare medie de 50 (in prezent este de 65). Autorii raportului considera ca valorile foarte mari din acest moment pentru raportul aur/argint sunt cauzate de "bula" dolarului si de convingerea majoritatii oamenilor ca banii de hartie sunt valori reale, in loc sa fie perceputi drept ceea ce sunt intr-adevar, adica o simpla iluzie.
In timp ce majoritatea argintului deja extras a fost utilizat in aplicatii industriale si nu mai poate fi reciclat (din cauza cantitatilor foarte mici in care este inclus in anumite dispozitive din industria componentelor electronice si in cea stomatologica), aurul este "la vedere", fiind utilizat in bijuterii sau depozitat in tezaurul bancilor. NIA apreciaza ca intregul zacamant de argint la nivel mondial este in jur de un miliard de uncii, ceea ce face ca numai 17 miliarde dolari sa fie necesare pentru a cumpara intreaga piata a argintului, asta, in timp ce rezervele in valute la nivel mondial ajung la 7 trilioane.

Efectul derivatelor
Un alt factor ce contribuie la mentinerea unui pret redus pentru argint il reprezinta pozitiile din piata derivatelor, considerate fara acoperire de NIA (nu este o coincidenta faptul ca argintul a atins un maxim multianual de 21 dolari/uncie in momentul in care Bear Stearns a dat faliment, in martie 2008). Banca de investitii americana detinea unele dintre cele mai mari pozitii "short" (de vanzare) pentru argint, iar autorii raportului le considera naked-short (fara acoperire), data fiind marimea acestora, nimeni in lume nefiind in stare sa imprumute asemenea cantitati de argint bancii. Este poate si motivul care a obligat FED sa grabeasca preluarea rapida a Bear Stearns de catre JP Morgan, pentru a nu crea un cataclism pe piata metalelor pretioase si a prabusi increderea in dolar.

 

In prezent, monedele de argint care se vand pe e-Bay au preturi de pana la 25 dolari/uncie, cu pana la 40% peste cotatia oficiala (e drept, o moneda are si valoare numismatica, desi este vorba despre monede emise in acest an). Un alt mod de a cumpara prin internet este site-ul unui dealer international cunoscut: www.coininvestdirect.com. Totusi, un dezavantaj major al argintului ar fi ca este mai putin lichid decat aurul, bancile si casele de amanet nefiind dispuse sa-l cumpere, cel putin deocamdata. O alternativa pentru cei dispusi sa parieze pe argint ar fi insa actiunile companiilor miniere axate pe extragerea si prelucrarea sa.

Cele mai citite

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă