1.4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Unde si cum sa va cautati un job

Unde si cum sa va cautati un job

» Pe langa monitorizarea anunturilor cu locuri de munca, mergeti direct la firme si intrebati daca sunt posturi disponibile. Fiti activ pe forumuri si intrebati-va toate cunostintele daca au auzit de vreun post care vi s-ar potrivi.

Nu intrati in panica nici daca ati ramas somer! Specialistii in resurse umane spun ca locuri de munca se pot gasi si pe timp de criza financiara. Totul e sa stiti unde si cum sa cautati oportunitatile. O atitudine statica, de genul "am trimis CV-ul unor agentii si acum astept sa fiu contactat" sau, mai rau, "am dat CV-ul unei prietene si se ocupa ea", nu va fi de mare folos.
Daca vreti o slujba, trebuie sa o cautati zilnic, folosindu-va de toate sursele. Specialistii in resurse umane arata care sunt pasii care ar putea duce la gasirea jobului cautat.

Fara pesimism!
Iniante de a incepe cautarea, luati-va un timp de gandire pentru a reflecta la ce aveti de facut si amintiti-va ca sunteti bun in domeniul dumneavoastra de activitate. Cu o atitudine pozitiva si cu incredere in fortele proprii, veti reusi mult mai repede sa gasiti un job care sa vi se si potriveasca. "Daca un candidat nu are incredere in fortele proprii, nu reuseste sa transmita nici interlocutorului, in cadrul unui interviu, o imagine pozitiva. Nu norocul ii surade candidatului, ci ceea ce face el pentru a obtine ce-si doreste", spune Anca Neagu, senior consultant in cadrul companiei de recrutare Professional din Brasov.
Inainte de a incepe sa candidati pentru vreun post, trebuie sa fiti sigur ca acesta va tenteaza. De aceea este utila o analiza a domeniului in care v-ar placea sa munciti, atat ca mediu de lucru, cat si ca activitate in sine. "Metodele sunt multiple si la indemana oricui: monitorizarea aunturilor cu joburi, participarea la targuri de profil, contactarea agentiilor de recrutare si solicitarea unei discutii de cunoastere", mai spune Anca Neagu.

La atac, cu un CV personalizat
Numerosi specialisti in resurse umane spun ca au fost intrebati, de foarte multe ori, de apropiatii care au ramas fara job: "De unde sa iau un model bun de CV?". Expertii atrag atentia ca exista sanse foarte mari pentru candidatii care nu au CV-uri realizate dupa vreun model copiat de pe Internet. E adevarat, anumite linii generale trebuie respectate, insa personalizarea prezentarii va aduce in fata angajatorului.
De asemenea, in CV sunt esentiale datele de contact si etapele educationale. "Este importanta conturarea propriilor abilitati in mod realist. Multe persoane copiaza anumite exprimari, de genul «sunt rezistent la stres», «dispun de capacitate de concentrare» sau «sunt perseverent». Sunt tipologii foarte importante, insa in cadrul interviului acestea isi pierd valoarea daca nu exista argumente care sa le sustina", subliniaza Anca Neagu.

Tintiti direct companiile
Pe langa trimiterea CV-ului la site-urile de joburi si la agentiile de recrutare, este indicat sa candidati si direct la compania la care va doriti sa lucrati. Foarte multe firme mari isi posteaza joburile pe site-ul propriu. Puteti candida chiar daca firma nu are disponibile locuri de munca, fiindca veti figura in baza de date, iar la o noua recrutare s-ar putea sa fiti contactat.
Daca ati aflat ca o firma faceti angajari, pe langa trimiterea CV-ului, puteti sa dati si telefon (il gasiti pe site-ul companiei) pentru detalii sau chiar sa mergeti pana la sediu.  

Alte solutii: LinkedIn, Facebook
Toata lumea trebuie sa stie ca va cautati un job. Asa ca anuntati-va prietenii, cunostintele, vecinii, rudele. Sotul unei verisoare sau prietenul vecinei de la etajul trei s-ar putea sa va dea informatii despre angajarile care se fac la firmele la care lucreaza.
"De asemenea, platforme online precum LinkedIn sau Facebook au devenit adevarate targuri de joburi virtuale. Pe aceste retele apar constant cereri sau oferte de locuri de munca si exista posibilitatea de a intra in contact direct cu persoana angajatoare", subliniaza Catrinel Meicu, HR consultant la firma de resurse umane VON Consulting din Iasi. Nu trebuie uitate nici forumurile de discutii, unde va puteti interesa atat despre un post, cat si despre cum e la firma la care vreti sa lucrati.

» Discutii cu familia
Daca somajul v-a luat pe nepregatite si sunteti foarte dezorientat, este indicat sa apelati la ajutor profesionist. Vorbiti cu un consilier in cariera (in reteaua Agentiei Nationale pentru Ocupare Fortelor de Munca acest serviciu este gratuit) sau cu specialisti de la firme de profil. Acestia va pot ajuta sa va definiti o directie de actiune. "Foarte utile se pot dovedi si sugestiile de la individ la individ – discutiile cu prietenii, cu familia, investigarea prin cunostinte a altor posibilitati de angajare", spune Andreea Szilagyi, vicepresedinte al National Board for Certified Conselors Europe.

Cele mai citite

Se deschide un nou tronson pe Autostrada Ford: 17,7 km gata pentru circulație săptămâna viitoare

Lucrările la tronsonul 1 al Drumului Expres DEx12, cunoscut drept Autostrada Ford, care face legătura între Craiova și Robănești, sunt aproape finalizate. Autoritățile au anunțat...

Proiectul Human Cell Atlas, un fel de Google Maps pentru biologia celulară

Proiectul Human Cell Atlas (Atlasul Celulei Umane) reprezintă un efort științific global de cartografiere a miliardelor de celule din corpul uman, cu scopul de...

Pensiile cresc din ianuarie 2025: Pensia minimă garantată ajunge la 1.415 lei

Valoarea Punctului de Referință (VPR) pentru calculul pensiilor va crește de la 81 de lei la 91 de lei, marcând o majorare de 12,1%,...
Ultima oră
Pe aceeași temă