3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Un job in plus aduce bani si cearta-n casa

Un job in plus aduce bani si cearta-n casa

» Romanii care aleg sa aiba doua locuri de munca isi risca viata personala. Ei spun ca toata viata lor se invarte doar in jurul slujbelor.

"Este ingrozitor. n-am mai fost acasa, la parinti, din martie. In vacanta studenteasca nu mi-am vazut deloc prietena. Anul asta n-am vazut mare, n-am vazut munte. Doar am lucrat", spune Dragos Patraulea, un tanar care are doua joburi.
Lipsa banilor si dorinta de reusita rapida ii determina pe multi romani sa aiba cate doua slujbe, chiar si trei. Specialistii in resurse umane spun ca sunt mai mult de 250.000 de romani care au a doua slujba. Persoanele care au doua joburi activeaza cu precadere in IT, contabilitate, programare, consultanta, media. In general, locurile de munca sunt alese din acelasi domeniu.

"Ii este mai usor unui om sa lucreze in acelasi sector de activitate, deoarece foloseste «unelte si bagaj de cunostinte» cunoscute", spune Constantin "Noro" Ferseta, marketing manager al www.neogen.ro, portal care administreaza site-ul www.bestjobs.ro.
El apreciaza ca atata vreme cat lucrul la computer se extinde, iar  rezultatele conteaza tot mai mult, cu siguranta va creste si numarul celor care au mai multe slujbe. Constantin "Noro" Ferseta este convins ca, in viitor, companiile vor apela la tot mai multe servicii externalizate, asa ca experti din orice domeniu vor putea sa lucreze pe proiect sau vor putea fi angajati in mai multe locuri.

Atentie la suprasolicitare!
Datele statistice, spune Cristina Fedorovici, senior consultant al companiei Advice Human Resources din Bucuresti, arata ca "absolventii de facultate isi gasesc cel mai usor de munca, un job fiind din ce in ce mai greu de obtinut pe masura ce scade nivelul de educatie".
Expertii le atrag tinerilor atentia asupra modului in care trebuie sa fie facuta alegerea celui de-al doilea job, pentru ca mai tarziu sa nu existe regrete. "Le recomand celor care vor un al doilea job sa aleaga ceva ce le place, un hobby sau ceva care le dezvolta o abilitate speciala. Pot cauta ceva in regim de colaborare, ceva ce le permite un program cat mai flexibil, astfel incat sa nu devina suprasolicitati fizic si psihic", sugereaza Cristina Fedorovici.

Facturile, motiv pentru al doilea serviciu
De regula, spune Constantin "Noro" Ferseta, persoanele care au mai multe joburi sunt acelea pentru care problema banilor este una stringenta, care au copii in intretinere, care vor sa castige mai mult sau sa demonstreze ca pot. Acestora li se adauga si cei aflati la inceput de cariera, interesati de castiguri financiare imediate si care se gandesc mai putin la dezvoltarea lor profesionala pe termen lung.
Dragos Patraulea are 24 de ani si, pana de curand, a muncit in doua locuri: full-time la o companie de asigurari si part-time la o cafenea. El spune ca nevoia l-a impins sa aleaga varianta cu doua joburi: "Pai numai facturile si chiria totalizau sapte milioane de lei vechi!", argumenteaza tanarul. De la jobul full-time lua cam 1.100 de lei, iar de la cafenea – 1.400 de lei.

Astazi, ca barman, ia 2.500 de lei. "La compania de asigurari lucram pe secretariat, iar la cafenea eram barman. Dupa ora sapte seara mergeam la cafenea si stateam pana la doua noaptea. Vinerea lucram de la opt seara la patru dimineata, sambata stateam de la patru dupa-amiaza la patru dimineata, iar duminica – dupa-masa, de la doua la cinci", isi aminteste Dragos, student la marketing, la Universitatea "Spiru Haret" din Bucuresti.

Nu ai timp de familie
In principiu, avantajul de a avea doua sau mai multe joburi este cel financiar. Insa cei care vor sa aiba mai multe locuri de munca isi asuma un risc mare: vor avea foarte putin (sau deloc) timp personal.  Iar de aici la cearta si neintelegeri in familie nu mai este decat un pas. "Persoanele care au doua sau mai multe joburi ajung in multe cazuri la divort. Munca exagerata desparte cuplul, chiar daca motivul final al ruperii este, sa spunem, infidelitatea", spune psihoterapeutul Anda Pacurar.
Specialista spune ca, pentru a fi echilibrati fizic si psihic, trebuie sa avem in vedere cinci aspecte ale vietii: munca, relatiile sociale (prietenii, colegii, cunostintele), relatia intima (partenerul, familia), felul in care avem grija de noi si sensul pe care-l dam vietii. "Un al doilea job merita doar daca respectiva persoana are ca obiectiv principal banii, nu timpul. Daca ai o familie si vrei sa petreci mai mult timp cu ea, cu mai mult de un job este foarte greu de atins acest deziderat", puncteaza si Constantin "Noro" Ferseta.

"Sunt zile in care clachezi"
Liviu Cernaianu are 27 ani, este student in primul an la Psihologie si are trei joburi. Este agent de vanzari la o revista de transporturi (cu norma intreaga), colaboreaza la o firma de traduceri, pentru care editeaza documente, si mai face web-design. Lunar, ridica aproape 800 de euro, 70% din bani venind din jobul permanent.  
In opinia sa, dezavantajele majore sunt lipsa timpului si oboseala. "Nu mai ai cand sa faci lucruri obisnuite. Sa te uiti la un film, de exemplu. Sunt zile cand, pur si simplu, clachezi. Atunci dai cu piciorul la toate si zici ca te-ai saturat. Insa daca la cele trei slujbe ai realizari, iar volumul de munca este usor de rumegat, nu obosesti. Dar daca cele trei joburi se intercaleaza, ai mult de lucru si atunci e mai greu", povesteste Liviu.

Realizari profesionale si personale
Principalul avantaj al celor care au mai multe joburi este dat de castigul financiar. "Am fost la dentist, mi-am cumparat calculator, am facut scoala de soferi si cat de curand imi voi lua masina. Am vrut sa fac toate astea. Altfel, puteam sa supravietuiesc si cu mai putini bani", spune Dragos Patraulea.
Un alt avantaj, puncteaza Liviu Cernaianu, este acela ca inveti foarte multe lucruri. "si pe mine asta ma intereseaza", spune tanarul.

O zi de lucru cu trei joburi
» 8.30 – trezirea;
» 10 – 18.00 – primul job;
» 18.00 – 21.00 – drumul spre casa, masa, putina relaxare;
» 21.30 – 3.00 – lucrul la celelalte doua joburi;

Avantaje

Pentru un singur job
» Mai mult timp liber;
» Lucrand intr-un singur loc, rezultatele sunt mai bune;
» Dezvoltarea profesionala este mai rapida, mai ales daca se merge pe o specializare.

Pentru mai multe
» Mai multi bani;
» Daca esti dat afara de la jobul principal, nu ramai fara surse de venit;
» Senzatie de implinire mai mare (mai ales la acele persoane pentru care cariera si banii sunt obiectivul principal).

Cele mai citite

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...
Ultima oră
Pe aceeași temă