19.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Un debutant, - 500 de euro, un manager - 3.500 de euro...

Un debutant, – 500 de euro, un manager – 3.500 de euro lunar

Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta PriceWaterhouseCoopers, un manager al unei firme private din Romania castiga de 11,4 ori salariul mediu net pe economie, adica 3.500 euro lunar (11.856 lei).

Cercetarea arata ca un specialist dintr-o firma privata are un salariu lunar de circa 956 euro, in timp ce un debutant cu studii superioare are un venit de 505 euro (1.705 lei), reprezentand de 1,64 ori salariul mediu net. Intr-o companie sunt considerate cinci pozitii principale, iar diferentele de venituri dintre acestea se situeaza la circa 21 la suta. Directorul economic este cel mai bine platit, iar cel de resurse umane cel mai slab remunerat. Potrivit studiului, salariul mediu net a crescut in perioada aprilie 2006 – aprilie 2007 cu circa 22 la suta, iar cel minim cu 18 la suta, in conditiile unei inflatii ce s-a situat la 4,9 la suta.  Comparativ cu celelalte tari din regiune, salariul mediu national in sectorul privat reprezinta 66 la suta din nivelul celui inregistrat in Cehia, 87 la suta din cel inregistrat in Slovacia, respectiv 77 la suta din nivelul Ungariei. Daca in 2004 veniturile salariatilor reprezentau 75 la suta salariu fix, 13 la suta bonusuri in functie de performanta, 5 la suta bonusuri fixe – al 13-lea salariu si prime de sarbatori, 7 la suta tichete de masa, masina de serviciu, mobil, in 2007 salariul fix a scazut la 69 la suta din totalul veniturilor.
La studiu au participat 187 de companii, dintre care 75 la suta cu o cifra de afaceri de peste 10 milioane euro si cu o medie de 900 de angajati pe companie. Pete 80 la suta dintre acestea sunt firme private, cu capital integral sau majoritar strain, din 11 sectoare de activitate, respectiv farmaceutic, industrial, IT/C, retail, banci, auto, distributie, agrochimie, outsourcing, si asigurari.
Tot saptamana trecuta a fost dat publicitatii un studiu realizat in cadrul proiectului Tobequ 2, finantat de Comisia Europeana din care rezulta ca aproximativ 44 dintre firmele din Romania considera justificat riscul de a practica forme de angajare neinregistrate si de a nu plati impozite si taxe. Din cele 967 de firme din Romania chestionate in cadrul proiectului, 95 la suta considera ca sistemul fiscal si reglementarile legislative ale muncii sunt "greoaie, restrictive si prea costisitoare".

Cele mai citite

Cum condamnă ministerul lui Radu Oprea România la pierderi financiare. Falimentul LIDO, o societate deținută de statul român. Corupție la nivel Înalt?

Înalți demnitari, personaje controversate din Servicii și oameni din justiție se numără printre persoanele care luptă pentru falimentarea Lido SA, o companie în care...

Rusia anunță că a doborât o dronă la periferia Moscovei

Rusia a anunţat luni că a doborât o dronă la periferia Moscovei şi a impus restricţii de zbor pentru mai puţin de o oră...

RL a pus din nou ALPAB la tuns iarba

Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), instituție subordonată Primăriei Capitalei, susține că a demarat lucrări de cosire a ierbii din zona Piața Unirii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă