Deşi sunt cu mult sub dobânzile la economiile în lei, randamentele la depozitele în euro şi dolari sunt încă avantajoase.
Dobânzile la depozitele în euro rămân, în România, cele mai mari din Uniunea Europeană, cu excepţia Italiei. Semnalul de alarmă tras de guvernatorul Isărescu, care la finele anului trecut se întreba cum reuşesc băncile să mai obţină profit oferind dobânzi la valută de până la două ori mai mari decât în restul Europei, nu a avut un efect important în piaţă. Dobânzile la euro se menţin, în unele cazuri, la peste 4% pe an, de două ori cât în Ungaria, Bulgaria sau Cehia şi de până la trei ori decât cele din ţările care au adoptat euro. Cu toate că sunt cu dobânzile la jumătate faţă de lei, economiile în euro te feresc de inflaţie şi, mai important, de o eventuală devalorizare a monedei naţionale, oricum mai probabilă decât o apreciere substanţială. Băncile mici sunt cele care încearcă să atragă clienţi prin dobânzi relativ mari la depozitele în euro. În topul acestora se numără Bank of Cyprus şi Carpatica, cu o bonificaţie de 4% la un depozit la termen.
Pentru 2.500 euro eco-no-misiţi pe 6 luni s-ar mai câştiga 50 euro, asta, dacă banca nu ar percepe nici un comision sau vreo taxă. ATE Bank oferă o do-bândă de 3,75%. Aceasta este urmată de MKB Nextebank, ProCredit Bank şi Piraeus Bank, cu o bonificaţie de 3,50%.
Dolarul a dispărut de mult ca monedă de economisire importantă, însă băncile păs-trează în continuare pro-duse în monedă americană cu dobânzi la până la 3% pe an.