19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăAlegeri 2016Taxele şi impozitele locale, MAJORATE şi la Suceava

Taxele şi impozitele locale, MAJORATE şi la Suceava

Taxele şi impozitele locale au fost majorate la Suceava, unele dintre acestea cu 16 la sută, a decis, joi, Consiliul Judeţean, potrivit Mediafax.

Consiliul Judeţean Suceava a adoptat, la sfârşitul lunii decembrie 2012, o hotătâre privind nivelul taxelor, impozitelor şi tarifelor locale, iar preşedintele CJ, Cătălin Nechifor, a explicat că a fost nevoit să convoace de îndată o şedinţă a CJ în prima zi lucrătoare a anului 2013 pentru a corela hotărârea CJ adoptată anul trecut cu prevederile HG 1309 adoptate în 27 decembrie 2012.

Citeşte şi Taxe şi impozite locale majorate cu 16% la Ploieşti

El a arătat că la şase poziţii taxele şi impozitele locale stabilite de CJ Suceava sunt mai mici decât minimul prevăzut prin Hotărârea Guvernului din 27 decembrie şi că este nevoie să fie modificate.

„Mergem doar la nivelul minimal prevăzut”, a spus Nechifor.

Astfel, s-au modificat cu 16 la sută taxa pentru certificatul de urbanism pentru clădiri cu o suprafaţă mai mare de o mie de metri pătraţi, precum şi valoarea de impozitare a clădirilor, iar de la un leu la cinci lei a crescut tariful pentru eliberarea de acte de la Serviciul de evidenţa populaţiei.

Liderul consilierilor judeţeni PDL, Vasile Ilie, a spus că PDL nu este de acord cu nicio majorare de taxe şi impozite şi a subliniat că premierul Victor Ponta a declarat că va lăsa la latitudinea consiliilor locale modificarea acestora.

„Noi nu votăm majorări de taxe şi impozite ci doar majorări de pensii şi salarii”, a spus Ilie, iar Nechifor i-a replicat că PDL este partidul care a tăiat pensiile şi salariile.

Hotărârea CJ Suceava de majorare a unor taxe şi impozite a fost adoptată cu 19 voturi ale consilierilor judeţeni USL şi PPDD, în timp ce cei zece consilieri judeţeni PDL prezenţi au votat împotrivă.

Guvernul a adoptat o hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, actul normativ fiind publicat în Monitorul Oficial în 28 decembrie.

În 27 decembrie, ministrul Administraţiei, Liviu Dragnea, anunţa că Guvernul va aproba în prima şedinţă din luna ianuarie ordonanţa care va stabili că primarii sunt cei care hotărăsc cu privire la aplicarea indexării impozitelor şi taxelor locale în raport de evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani.

El a arătat că actualul cadru legal, reglementat inclusiv prin hotărârea deja adoptată de Guvern, impune autorităţilor locale obligativitatea de a indexa taxele şi impozitele locale, dar că în prima şedinţă de anul viitor va fi adoptată o ordonanţă prin care această indexare va rămâne la latitudinea administraţiei.

Ministrul a afirmat că fiecare autoritate locală va avea propriile criterii în baza cărora va decide dacă indexează sau nu taxele, fără a mai putea susţine că Guvernul impune indexarea.

„Va fi modificat în şedinţa de Guvern din 4 ianuarie, prin ordonanţă, Codul Fiscal, pentru a da posibilitatea fiecărei autorităţi locale să indexeze sau nu, în funcţie de condiţiile specifice din localitatea respectivă. Prevederile din Codul Fiscal actuale crează obligativitatea pentru fiecare autoritate locală ca, în momentul în care a apărut hotărârea de guvern de indexare, să o aplice obligatoriu. Modificarea din 4 ianuarie va da posibilitatea fiecărui primar şi fiecărui consiliu local să aplice sau nu această indexare”, explica Dragnea.

Vicepremierul a precizat că în urma acestei decizii subiectul taxelor şi impozitelor locale va fi dezbătut foarte serios în consiliul local, la şedinţe fiind posibilă chiar participarea cetăţenilor.

Citeşte şi Arădenii vor plăti taxe şi impozite mai mari

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă