22.4 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăAlegeri 2016Suntem pe VAL sau sub VAL?

Suntem pe VAL sau sub VAL?

Exista destui analisti tehnici straini care folosesc elementele Teoriei valurilor, a lui Elliott, pentru a anticipa evolutia pietei de capital de pe Wall Street – centrul financiar al lumii. In acceptiunea acestor specialisti ai pietelor de capital internationale, piata de actiuni din SUA (ex. indicii Dow si S&P 500) se afla in prezent spre varful valului 2 al ciclului major DOWN 1, 2, 3, 4, 5, din care valurile 2 si 4 sunt de crestere (denumite si rally-uri ale unui downtrend bear major), iar valurile 1, 3 si 5 sunt de scadere, acestea fiind si trenduri de coborare tot mai abrupte. Primul val, valul 1 de coborare, a inceput o data cu caderea burselor americane din octombrie 2007 si s-a incheiat la inceputul lunii martie 2009. Acest val s-a caracterizat prin cresterea volumelor si a incisivitatii cumparatorilor. Din acest punct al ciclului DOWN a inceput actualul val 2 de crestere puternic sustinut, care pare sa dea usoare semne de oboseala.

Totodata, valul 2 a avut, in aceasta luna, cateva semnale favorabile, cum ar fi: pe 9 septembrie FED spunea ca marea recesiune globala s-a incheiat, apoi, trei zile mai tarziu, am ascultat indemnul sa urmarim noua piata bull (de crestere), iar pe 15 septembrie domnul Bernanke a spus ca recesiunea este cu adevarat incheiata. Asa ca acest val intermediar de crestere 2 poate dura, dupa unele estimari, sapte luni (octombrie-noiembrie 2009), dupa altele, 12 luni (martie 2010). In acest caz, in varianta estimarilor mai pesimiste, rezulta ca vom putea asista, intr-un viitor apropiat, la un rebound care va marca inceputul valului 3 de scadere, care poate depasi ca nivel minimele anului 2009, adica punctul cel mai de jos al primului val de scadere. Acest val va fi unul accentuat si destul de lung, fiind caracteristic investitiilor pe termen mediu si lung.    

Teoria de sus poate fi adevarata, oricat de pesimista ni se pare acum, mai ales in conditiile in care: in locul unei inflatii inerente si "sanatoase" vom avea o hiperinflatie; strategia de EXIT a marilor banci comerciale se va produce ca un proces necontrolat, marile datorii publice se vor adanci, iar cresterea somajului va pune sub semnul intrebarii pastrarea increderii cumparatorilor la cote semnificative, iar asta va afecta cererea agregata, consumul general si sustenabilitatea cresterii economice.  Pe de alta parte, abia de aici incolo evolutia bursei autohtone devine mai interesanta, pe termen scurt, eventual pana la sfarsitul trim. I/2010, iar aceasta perspectiva o vom analiza prin prisma evolutiei pietei futures de la Sibiu, adica la instrumentele DESIF5_DEC si DESIF5_MAR.

Graficul de 60 de minute al celor doua contracte futures ne indica: un ecart semnificativ dintre preturile acestor instrumente si pretul actiunii SIF5 de pe piata spot (0,05 lei/scadenta decembrie si 0,1056 lei/scadenta martie 2010), ceea ce le va permite hedgerilor sa evolueze lejer in piata futures; pe termen foarte scurt, de 1-5 zile, tendinta este de scadere, prima tinta de suport/rebound fiind, pentru DESIF5_dec, la 1,2560 lei, pentru DESIF5_mar – la 1.3000 lei; confirmarea acestei tendinte este semnalata, deopotriva, de indicatorii tehnici MACD si MACDO, mai ales cat timp indicatorul MACDO (oscilator) ramane sub zona neutra, iar MACD (convergenta/divergenta) trece in partea negativa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă