10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Sondaj: mai mult de jumătate dintre români cred că nu mai apucă...

Sondaj: mai mult de jumătate dintre români cred că nu mai apucă pensia

Mai mult de jumătate dintre români cred că nu vor mai apuca pensia, dacă vârsta de pensionare va fi mărită la 65 de ani, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, cum este prevăzut în noua Lege a pensiilor. Conform unui sondaj realizat de Myjob şi citat de Agerpres, dintre cele peste 2.000 de persoane intervievate online de site-ul de recrutare, 55 la sută sunt de părere ca nu mai ajung la pensie.

Aproape o treime (30,42 la sută) dintre participanţii la sondaj afirmă că şi-au propus să plece din România şi nu îi mai interesează pensia din ţară, în timp ce peste şapte procente (7,6 la sută) speră că la vârsta pensionării îi vor întreţine copiii. Doar 4,4 la sută dintre cei chestionaţi consideră că vor avea parte de o pensie decentă, iar numai puţin peste două procente (2,58 la sută) afirmă ca au şi o pensie privată ce le va permite o viaţă liniştită la vârsta a treia.

Sondajul Myjob a fost realizat online la nivel naţional, în perioada 20-30 septembrie 2010, pe un eşantion reprezentativ de 2.160 de respondenţi. Cei mai pesimişti sunt tinerii până în 30 de ani – în proporţie de 58 la sută sunt de părere că nu vor mai apuca pensia. Femeile se considera cele mai dezavantajate de noua lege, 64 la sută dintre acestea declarând că nu vor atinge noua vârstă de pensionare, faţă de doar 48 de procente dintre barbaţi. În schimb, bărbaţii sunt cei hotărâţi să părăsească România – 37 la sută, faţă de 22 la sută în cazul femeilor.

Pe domenii de activitate, angajaţii din Industrie uşoară/confecţii, Alimentaţie/Comerţ şi Producţie sunt cei mai pesimişti: 88 la sută, 70,8 la sută, respectiv 69,7 la sută afirmând că noua vârstă de pensionare este nerealistă. În proporţie de 40 până la 60 la sută şi-au propus să plece din ţară cei cu specializări în Inginerie/Tehnologie, IT&C, Bănci/Finanţe, Consultanţă şi Resurse umane.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă