Conationalii care au ramas fara slujba intr-o tara membra UE pot primi, daca se intorc in Romania, timp de trei luni, ajutorul de somaj acordat in statul unde au lucrat.
Potrivit Regulamentului CEE nr. 1408/71 referitor la aplicarea regimurilor de securitate sociala a salariatilor, lucratorilor independenti si membrilor familiilor acestora, care se deplaseaza in interiorul Uniunii Europene, somerii romani care au lucrat legal intr-un alt stat membru UE pot reveni in Romania in cautarea unui loc de munca dupa cel putin patru saptamani de la intrarea in somaj. In cazul cand prefera sa se intoarca acasa, pot beneficia in continuare de ajutorul de somaj acordat in statul in care au lucrat ultima oara, indemnizatia fiind mult mai mare decat cea de la noi. Anca Dan, expert la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a explicat, in cadrul unui seminar organizat de Ministerul Muncii, ca un muncitor roman care a ramas somer in Spania sau Germania va continua sa primeasca indemnizatia de somaj de 500 euro, respectiv 1.200 euro, timp de trei luni, daca decide sa vina in Romania.
Dupa intoarcerea in tara, acesta trebuie sa se prezinte, in termen de sapte zile de la primirea acceptului de a-si cauta un job, la agentia de ocupare din tara care urmeaza sa-i acorde acest drept. Banii sunt acordati din bugetul de somaj prin ANOFM, urmand sa fie rambursati catre institutia similara din statul in care acesta a ramas somer.
Regulamentul european se aplica salariatilor sau lucratorilor independenti, membrilor familiilor acestora, apatrizilor si refugiatilor, functionarilor publici si personalului asimilat si pentru alte prestatii in caz de boala, maternitate, invaliditate, pensii, ajutoare de deces, accidente de munca si boala profesionala.