9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Seitan da vina pe contabili in cazul problemelor de aplicare a legii...

Seitan da vina pe contabili in cazul problemelor de aplicare a legii salarizarii

Premierul Emil Boc i-a cerut, in sedinta de guvern, explicatii ministrului Muncii, Mihai Seitan, in legatura cu problemele aparute in aplicarea Legii salarizarii unitare in sectorul bugetar, ministrul sustinand ca acestea sunt determinate de greseli ale contabililor la incadrarea angajatilor, informeaza Mediafax.

Ministrul a explicat premierului ca prevederile legii sunt clare, dar contabilii gresesc la incadrarea angajatilor, ceea ce conduce la neconcordante cu principiile salarizarii unitare.

El a asigurat ca situatia este verificata prin intermediul directiilor locale de prestatii sociale.

Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat, marti, ca institutia va interveni punctual in cazul celor carora le-ar fi fost diminuate salariile, odata cu aplicarea legii unice, in aceste situatii fiind raspunzatori ordonatorii de credite.

Acesta a infirmat informatiile aparute recent in presa, potrivit carora ar fi unii bugetari care au primit in ianuarie, dupa aplicarea legii unice, salarii mai mici decat in decembrie 2009.

Secretarul de stat a citat articolul 30, alineatul 5 din legea 330 privind salarizarea unitara care spune ca in 2010, persoanele aflate in functie isi vor pastra salariul avut in decembrie 2009, fara a fi afectat de reducerile de cheltuieli.

Totusi, Mocanu a aratat ca pot fi doua cazuri posibile pentru diminuarea veniturilor, respectiv o eroare de calcul din partea ordonatorilor de credite sau sistarea plati unor sporuri care se acordau ilegal, el mentionand ca au fost cazuri in administratia locala in care se platea sporuri pentru zambet, pentru tinuta sau pentru adaptarea la reintoarcerea din concediul de odihna. El a explicat ca astfel de sporuri sunt ilegale si ca, odata cu reincadrarea personalului bugetar, nu mai pot fi acordate.

Potrivit secretarului de stat, in cazul in care se va constata ca diminuarea veniturilor a fost cauzata de interpretarea gresita a legii sau de erori de calcul, in cazul angajatilor respectivi se va face corectura necesara, acestuia urmand sa primeasca diferenta salariala luna urmatoare.

De asemenea, Mocanu a recomandat persoanelor care sunt in situatia de a avea salarii diminuate sa se adreseze Ministerului Muncii pentru ca autoritatile responsabile sa poata verifica ce s-a intamplat in fiecare caz. El a adaugat ca salariatii care constata ca veniturile lor au fost mai mici in inauarie fata de decembrie 2009, se pot adresa angajatorilor, iar daca nu ajung la un cord cu acestia, Ministerului Muncii.

Cele mai citite

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă