14.5 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒAlegeri 2016Se scumpeลŸte gigacaloria

Se scumpeลŸte gigacaloria

VeลŸti proaste pentru constฤƒnลฃeni. Consilierii locali vor dezbate, în ลŸedinลฃa ordinarฤƒ de astฤƒzi, majorarea preลฃului la gigacalorie. Aproape sigur, aceลŸtia vor vota pozitiv, aลŸa cum s-a întâmplat ลŸi în trecut. Explicaลฃia lor este cฤƒ preลฃul de vânzare a energiei termice de cฤƒtre CET Palas s-a majorat, prin decizia Autoritฤƒลฃii Naลฃionale de Reglementare în Domeniul Energiei. CreลŸterea va fi destul de redusฤƒ, de 4,5 lei. Ea vine însฤƒ pe fondul unui preลฃ mare la gigacalorie, unul dintre cele mai mari din ลฃarฤƒ. Astfel, constฤƒnลฃenii vor plฤƒti 363,04 lei, în loc de 358,54 lei.

O altฤƒ problemฤƒ este cฤƒ facturile pe luna decembrie 2013 emise de RADET au fost unele record, mai mari decât în iarna trecutฤƒ, iar un preลฃ mai mare al gigacaloriei se va traduce, cel mai probabil, prin facturi mai mari, în acest an. RADET, regia de distribuลฃie a energiei termice, din subordinea Primฤƒriei Constanลฃa, neagฤƒ însฤƒ acest fapt. Potrivit reprezentanลฃilor acesteia, facturile pe luna decembrie au fost mai mari pentru cฤƒ au fost taxate din oficiu între opt ลŸi zece zile în plus, pentru ca regia sฤƒ poatฤƒ închide anul fiscal.

”Factura lunii decembrie 2013 reprezintฤƒ un consum corespunzฤƒtor unui numฤƒr mai mare de zile de consum, respectiv între 38 ลŸi 40 de zile. Mฤƒsura estimฤƒrii consumului a fost luatฤƒ pentru a se putea închide, din punct de vedere bugetar, anul 2013. La închiderea lunii ianuarie 2014 se va face regularizarea consumului, în sensul cฤƒ din indexul care se va citi în aceastฤƒ lunฤƒ va fi scฤƒzut indexul estimat anterior. Vฤƒ asigurฤƒm cฤƒ factura pe luna ianuarie 2014 va fi diminuatฤƒ ลŸi va conลฃine regularizarea consumurilor ลŸi plฤƒลฃilor pe ultimele douฤƒ luni. Ne cerem scuze cฤƒ nu am informat în timp util consumatorii despre cum se va calcula factura aferentฤƒ lunii decembrie ลŸi vฤƒ asigurฤƒm cฤƒ astfel de inadvertenลฃe vor fi evitate pe viitor”, se anunลฃฤƒ într-un comunicat al RADET Constanลฃa.

O bunฤƒ parte din locuitorii oraลŸului este însฤƒ pesimistฤƒ. ”În luna decembrie afarฤƒ a fost vreme de primฤƒvarฤƒ, iar în ianuarie am avut multe zile cu mai puลฃin de minus 10 grade Celsius. Mฤƒ aลŸtept la facturi mai mari în ianuarie”, spune o persoanฤƒ racordatฤƒ la sistemul central de încฤƒlzire. Reamintim cฤƒ facturile de încฤƒlzire pentru luna decembrie au fost ลŸi de peste o mie de lei, pentru apartamentele de patru camere. Au existat situaลฃii de locuinลฃe debranลŸate pentru care s-a plฤƒtit aproape 200 de lei, numai pentru ลฃevile care trec prin camere. 

Opoziลฃia cere demiterea ลŸefului RADET

Pe ordinea de zi se aflฤƒ ลŸi proiectul de hotฤƒrâre privind aprobarea bugetului de venituri ลŸi cheltuieli ลŸi a listei de investiลฃii pe anul 2014 ale RADET Constanลฃa. Consilierii locali municipali din partea P.D.L., Sorina TuลŸa, Iustin Fabian Roman ลŸi Stelian Gima au depus, la sfârลŸitul anului trecut, un memoriu la Primฤƒria Constanลฃa, prin care solicitฤƒ primarului ลŸi Consiliului Local eliberarea din funcลฃie a lui Ilie Rachieru, directorul R.A.D.E.T. Constanลฃa ลŸi recuperarea unui prejudiciu de peste un milion de euro.

„Domnul Rachieru se face vinovat de achiziลฃionarea de pompe circulaลฃie – încฤƒlzire ลŸi pompe ajutฤƒtoare apฤƒ caldฤƒ, care nu corespund criteriilor minime din caietul de sarcini, întrucât nu au turaลฃie variabilฤƒ, ele neputând fi comandate de la distanลฃฤƒ. Aceasta operaลฃiune a determinat un prejudiciu de 4.931.880,05 lei în patrimoniul R.A.D.E.T. – aspecte ce rezultฤƒ din actele organelor de cercetare penalฤƒ ลŸi care au fost comunicate cฤƒtre Consiliul Local Constanลฃa prin adresa din 15.04.2008, întocmitฤƒ de cฤƒtre Direcลฃia Naลฃionala Anticorupลฃie”, se aratฤƒ, printre altele, într-un document al Biroului de presฤƒ al P.D.L. Constanลฃa.

„La mai bine de o lunฤƒ de la depunerea documentului nu am primit niciun rฤƒspuns, Rachieru a rฤƒmas pe funcลฃie, iar locuitorii Constanลฃei primesc unele dintre cele mai mari facturi la întreลฃinere din ลฃarฤƒ. Mai mult decât atât, facturarea pe luna decembrie în baza previziunilor ลŸi nu a consumului efectiv, cu promisiunea unei regularizฤƒri, nu demonstreazฤƒ decât managementul defectuos al lui Ilie Rachieru ลŸi o dovadฤƒ în plus cฤƒ ar trebui înlocuit din funcลฃie. Sperฤƒm ca memoriul nostru sฤƒ fie luat în discuลฃie la ลŸedinลฃa de Consiliu Local, iar RADET sฤƒ primeascฤƒ un manager mai bun”, au declarat Sorina TuลŸa, Iustin Fabian Roman ลŸi Stelian Gima.

Sฤƒracii plฤƒtesc mai puลฃin

Nu toลฃi constฤƒnลฃenii vor plฤƒti 363,04 lei pe gigacalorie. Primฤƒria Constanลฃa a renunลฃat, din anul 2011, la subvenลฃionarea acesteia pentru toลฃi locuitorii, dar a introdus un sistem, unic în ลฃarฤƒ, de acordare a unor ajutoare de încฤƒlzire persoanelor sฤƒrace. Astfel, cei care au un venit mai mic de 1.500 de lei pe membri de familie vor plฤƒti mai puลฃin, ca ลŸi persoanele singure care câลŸtigฤƒ mai puลฃin de 1.800 de lei. „Pฤƒrerea mea este cฤƒ subvenลฃiile ลŸi sprijinul financiar trebuie acordate celor sฤƒraci. Pฤƒrerea mea, am mai spus-o, este cฤƒ Mazฤƒre nu trebuie sฤƒ beneficieze de subvenลฃie. Ai peste 15 milioane pe membru de familie, plฤƒteลŸti. Nu o sฤƒ iau niciodatฤƒ de la sฤƒrac ลŸi sฤƒ dau la bogat, sฤƒ fie limpede. ฤ‚sta e principiul subvenลฃionฤƒrii, sฤƒ-i dau sฤƒracului”, a menลฃionat Mazฤƒre, la finalul unei ลŸedinลฃe a Consiliului Local Municipal.

 

 

Cele mai citite

Criminal romรขn, extrฤƒdat din Germania. A fost condamnat la 20 de ani de รฎnchisoare pentru omor

Un romรขn aflat pe lista celor mai cฤƒutaศ›i infractori ("Most Wanted") va fi extrฤƒdat รฎn Romรขnia รฎn jurul orei 20, pe 8 octombrie. Acesta...

Ministrul Apฤƒrฤƒrii, Angel Tรฎlvฤƒr, e รฎn vizitฤƒ la militarii romรขni din Kosovo

Ministrul Apฤƒrฤƒrii, Angel Tรฎlvฤƒr, a declarat, marลฃi, dupฤƒ o vizitฤƒ la contingentul romรขnesc de la Pristina, cฤƒ militarii romรขni reprezintฤƒ cu cinste ลŸi profesionalism...

Integritatea รฎn achiziศ›ii publice sub lupฤƒ: ANI emite 13 avertismente

Agenศ›ia Naศ›ionalฤƒ de Integritate a verificat ศ™i 28% dintre contractele finanศ›ate din fonduri europene Potrivit unui comunicat al ANI, รฎn perioada iulie - septembrie 2024,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ