30 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăAlegeri 2016Schimbările Codului Muncii

Schimbările Codului Muncii

După patru luni de discuţii între sindicate, patronate şi Guvern, noul Cod al Muncii a fost definitivat şi publicat în Monitorul Oficial, pe data de 31.03.2011. Acesta urmează să intre în vigoare de la 1 mai.

În afară de mult mediatizatele, modificări noul Cod al Muncii conţine şi alte îmbunătăţiri.

O primă schimbare prevede ca angajaţii să fie evaluaţi, în baza unor criterii bine stabilite de angajatori, lucru care ar trebui să crească performanţa acestora.

O altă noutate priveşte situaţia în care angajatorul constată că salariatul său a provocat o pagubă din vina şi în legătură cu munca sa. El va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare şi evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părţilor. Termenul de recuperare nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării, iar contravaloarea pagubei nu va putea fi mai mare de cinci salarii minime brute pe economie.

Noul Cod al Muncii prevede şi o înăsprire a pedepselor pentru munca la negru. Astfel, primirea la muncă a până la cinci persoane, fără încheierea unui contract individual de muncă, se va sancţiona cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru fiecare persoană identificată. Primirea la muncă a mai mult de cinci persoane se consideră infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală.

De asemenea, de la 1 mai, vor exista sancţiuni şi pentru angajatorii care în mod repetat stabilesc pentru salariaţii încadraţi salarii sub nivelul salariului minim brut pe ţară, garantat în plată. Această situaţie va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la şase luni la un an sau cu amendă penală.

Nu în ultimul rând, articolul 34, alineatul 3 prevede modificarea registrului de evidenţă a salariaţilor. Acesta va cuprinde: elementele de identificare ale tuturor salariaţilor, data angajării, funcţia, tipul contractului de muncă, salariul, sporurile şi cuantumul acestora, perioada şi clauzele de suspendare, perioada de detaşare şi data încetării contractului individual de muncă, dar şi faptul că acesta se transmite către inspectoratul teritorial de muncă.

Cristina Cebanu, Payroll specialist Smartree

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă