» Mofturile tinerilor la angajare incep sa dispara. Daca acum catva timp ei mergeau la interviurile de recrutare relaxati si cu pretentii financiare exagerate, astazi ei si-au revizuit drastic atitudinea.
"Daca nu-mi oferiti 900 de euro, nici nu ma ridic din pat!" – acesta era raspunsul unui junior in IT, acum o luna, la interviul de angajare. Astazi, criza financiara a schimbat datele problemei. La intalnirea dintre angajator si candidat, primul este in pozitia privilegiata, aceea de a alege. "Angajatorii incep sa preia controlul. Candidatii nu mai au aceeasi siguranta de sine", spune Cristina Postolache, directorul companiei de resurse umane Skill Team, din Bucuresti.
Specialistii spun ca modificarea atitudinii tinerilor se reflecta in comportamentul pe care-l abordeaza acestia la interviurile de recrutare. "In ultimul timp, veneau total nepregatiti la interviu. Nu stiau nimic despre angajatori. Nu-i interesa, pur si simplu. Voiau doar un loc de munca banos si cat mai repede. Astazi, la interviuri, tinerii depun eforturi sa-si evidentieze calitatile", este de parere Nicoleta Udrea, manager de resurse umane la Skill Team din Bucuresti.
Vor accepta mai putini bani
Ritmul angajarilor a scazut, iar acest lucru, spune si Vivien Untaru, general manager al companiei de recrutare Von Consulting din Capitala, va fi resimtit destul de puternic si de candidati. In conditiile in care angajatorii n-o sa le mai "caute in coarne" celor aflati in cautarea unui job, acestia din urma vor renunta la mofturi. Multi tineri, prevede si Catalina Cochinescu, consultant al portalului de resurse umane www.HR-Romania.ro, vor incepe sa "lase de la ei".
"Acum inca mai sunt candidati care vin si vor de la primul job 400 sau 500 de euro, desi ei nu ofera absolut nimic in schimb", subliniaza Oana Mosoiu, HR consultant la Ascent Group, din Capitala.
Salariile de inceput de cariera oscileaza intre 300 de euro (de exemplu in retail) si 500 de euro (in marketing, vanzari sau in sectorul bancar).
S-au dublat cererile de consiliere in cariera
Un alt efect al crizei financiare este dat de faptul ca se inregistreaza o crestere foarte mare a cererilor de consiliere in cariera. Practic, solicitarile s-au dublat. Alexandra Urseanu, account manager la Hart Human Resource Consulting, explica: "Aceasta criza financiara n-a afectat numai angajatorul, ci si potentialii angajati. Ei sunt acum mult mai atenti la alegerile pe care le fac, mai ales ca batalia pe posturile bune si dorite a inceput sa creasca".
Alexandra Urseanu este de parere ca nevoia de autocunoastere si de autoevaluare vine ca efect al dorintei angajatorilor de a avea oameni deosebiti si performanti. Pe de alta parte, considera specialista, salariatii incep sa realizeze ca nu mai pot face salturi in cariera fara un plan bine stabilit. O alta constatare a consilierilor in cariera vizeaza faptul ca, in ultimul timp, la astfel de servicii nu apeleaza numai incepatorii, ci si persoane care au zece ani de experienta si care-si doresc planuri pe urmatorii trei-cinci ani, bine structurate. In piata, o sedinta de consiliere in cariera (o ora si jumatate) costa intre 30 si 100 de euro.
Fara demisii in graba
Experta in resurse umane Mihaela Forgaciu este de parere ca pe piata muncii se va inregistra si un alt fenomen: va exista mai multa stabilitate, iar tinerii nu vor mai sari atat de repede dintr-un job in altul. "In privinta salariilor, cred ca acestea se vor normaliza. Este la fel ca in piata imobiliara. Daca acum cativa ani se dadeau sute de mii de euro pentru o casa, astazi pretul a mai scazut. Asa si in domeniul resurselor umane – daca inainte se putea obtine cu destul de multa usurinta un job cu un salariu mare, acum va fi un pic mai dificil. In plus, persoanele care alegeau sa demisioneze se vor gandi de doua ori inainte de a face asta", spune Mihaela Forgaciu.
Ea precizeaza ca exista companii unde, la nivel de middle management, angajatilor li s-a explicat faptul ca nu mai pot primi salarii de 3.000 de euro, ci de 2.500 de euro. "Nu vom asista la o scadere masiva a salariilor, insa vom putea vorbi despre o tendinta de regres", considera experta.
Cereri de "afara"
Criza financiara aduce in tara si romanii plecati la munca peste hotare. Agentiile de recrutare primesc tot mai multe CV-uri ale persoanelor care lucreaza "afara" si vor sa revina in Romania. Sunt oameni, spun expertii, care lucreaza in management, in zona specialistilor, mai ales pe partea de IT. "Iar aceste persoane sunt preferate pentru ca, de multe ori, nu au pretentii salariale ridicate", spune Cristina Postolache, directorul de resurse umane al companiei de recrutare Skill Team.