21.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăAlegeri 2016Salariaţii români din străinătate pot primi retroactiv pensii

Salariaţii români din străinătate pot primi retroactiv pensii

Românii care lucrează în ţările europene vor putea să primească pensie chiar dacă nu au plătit contribuţia la fondul de pensii în baza unui act normativ pus în dezbatere publică vineri, de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), potrivit Agerpres.

 

O delegaţie a confederaţiei „Cartel Alfa” a avut vineri o primă discuţie cu reprezentanţii MMFPS pe marginea proiectului de Ordonanţă de Urgenţă referitoare la asigurarea în sistemul public de pensii a unor categorii de persoane.

Potrivit notei de fundamentare a Ordonanţei, publicată pe site-ul Ministerului Muncii, pentru asigurarea în sistemul public de pensii din România, persoanele interesate încheie un contract de asigurare cu casa judeţeană de pensii, respectiv cu casa de pensii a municipiului Bucureşti, competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei, sau, după caz, a mandatarului acesteia.

Perioada de timp, pentru care se poate solicita recunoaşterea asigurarea în sistemul public de pensii fiind de maxim 5 ani anteriori, calculaţi de la data încheierii contractului de asigurare socială.

Contribuţia de asigurări sociale datorată, se calculează prin aplicarea asupra bazei de calcul a cotei contribuţiei de asigurări sociale, corespunzătoare condiţiilor normale de muncă, reglementată de legislaţia în vigoare pentru fiecare din luna/lunile pentru care se solicită asigurarea.

Astfel baza lunară de calcul o reprezintă valoarea unui salariu minim brut pe ţară, garantat în plată, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare din luna/lunile pentru care se solicită asigurarea. Salariul minim brut pe ţară, garantat în plată care va constitui baza de asigurare este cel aprobat anual prin hotărâre a Guvernului.

De asemenea, cotele de contribuţii care se utilizează la calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate sunt cele care au fost prevăzute în legile bugetare anuale din ultimii 5 ani.

Plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2010

Cele mai citite

Risc de proteste și atentate la JO de la Paris

Franța intenționează să desfășoare aproximativ 35.000 de polițiști în fiecare zi în timpul Jocurilor și 45.000 pentru Ceremonia de deschidere Milioane de vizitatori și mii...
Ultima oră
Pe aceeași temă