Ikea e ajutată zilnic de sute de rromi să cureţe Timpuri Noi de fierul vechi de la dărâmături, pentru a fi în grafic cu construcţia mall-ului, al cărui şantier ar trebui să înceapă peste două zile.
200 de romi, adulţi şi copii au pus stăpânire pe cele 5,1 hectare cumpărate de IKEA de la fabrica Timpuri Noi, ajutând firma suedeză să-şi cureţe ograda de fiare vechi. Romii scormonesc cu mâinile goale prin moloz sau sparg cu târnăcoape blocurile de beton, din care extrag fierul. Pe locul unde anterior buldozerele nivelaseră resturile de dărâmături acum se văd tranşee săpate de căutătorii de fier vechi. Sub privirile resemnate ale paznicilor, fierul vechi e scos cu sacoşa, sacul, căruciorul sau cu Dacia papuc. Atunci când îngheaţă, echipele de „sanitari ai şantierului” se adună în jurul unor mici focuri, încropite din resturile inflamabile pe care le găsesc printre dărâmăturile fabricii. Îndeletnicirea e foarte bănoasă, spune liderul uneia dintre echipele clandestine de romi, care se recomandă Bebe: „Câştigăm din vânzarea fierului 50-70 lei de om, depinde cum ne e norocul. Ca să scoatem din pământ două-trei table, muncim la ele de ne vine rău”.
Unul dintre agenţii de pază ai companiei Tiger Security ne prezintă programul de lucru al romilor: „La şase şi ceva dimineaţa vin aici şi stau până seara. Dimineaţa sunt cei mai mulţi, în jur de 200″. Cum a găsit IKEA forţa de muncă gratuită, ne spune tot Bebe: „Nu ne-a anunţat nimeni. Am văzut şi noi atâta ţigănime de prin toate satele dimprejur şi am venit şi noi. Pe ăştia cine crezi că i-a lăsat, pe toată lumea de pe tarlaua asta?”. Jandarmeria Română, ale cărei echipaje s-au autosesizat văzând această activitate ciudată pentru o zonă ultracentrală a Capitalei, a dat buzna pe şantier ca să dezlege dilema. Răspunsul îl aflăm de la Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei: „Cei din conducerea societăţii de la Timpuri Noi i-au lăsat liberi pe ţiganii ăştia să cureţe locul, pentru că până pe 15 ianuarie trebuie să predea terenul unei societăţi unde se va construi un mall. Deci cu acordul lor au luat fierul vechi, pentru că trebuie să elibereze terenul”. Antoniu Panait, managerul general al Interprime Properties, compania deţinută de divizia de investiţii imobiliare a IKEA, a refuzat să comenteze telefonic statutul romilor care-l ajută să-şi cureţe terenul de deşeurile metalice.
Investiţie bună
IKEA, prin divizia sa de dezvoltare imobiliară, a realizat cea mai valoroasă tranzacţie cu terenuri a anului 2010 din România, achiziţionând platforma de 5,1 hectare a fabricii Timpuri Noi din Bucureşti, situată la mai puţin de doi kilometri de Piaţa Unirii, la preţul de 34,6 milioane euro, adică de trei ori mai puţin decât valora în 2007. Suedezii au precizat doar că „e o investiţie pe termen lung cu scopul de dezvoltare a unor spaţii cu destinaţii mixte: rezidenţiale, de birouri clasa A şi de retail”. Suprafaţa totală construibilă permisă pe terenul achiziţionat e de circa 200.000 mp.