20.5 C
București
vineri, 28 iunie 2024
AcasăAlegeri 2016Românii nu se asigură obligatoriu, dar se asigură facultativ

Românii nu se asigură obligatoriu, dar se asigură facultativ

Volumul total de subscrieri ale celor 22 de companii membre UNSAR, după primele nouă luni din 2011, a scăzut cu 5% faţă de anul trecut. Totuşi, volumul poliţelor facultative de locuinţă a urcat cu 91%, în timp ce vânzările de asigurări obligatorii scad constant.

Analiza defalcată pe cele două mari linii de business ale companiilor de asigurări din România relevă faptul că asigurările de viaţă continuă să reprezinte motorul pieţei în această perioadă marcată de instabilitate la nivel macroeconomic.  Astfel, cu un volum al subscrierilor de 1,1 miliarde lei, în creştere cu 8,2% faţă de primele trei trimestre din 2010, ponderea acestei categorii în totalul subscrierilor de pe piaţă s-a majorat de la 19,8% la 22,5% în perioada de raportare. Rezultatele bune înregistrate de segmentul life s-au datorat în mai mare măsură vânzării de poliţe cu randament garantat (63% din total), în timp ce asigurările cu componentă investiţională (unit-linked) au reprezentat circa 37% din portofoliile companiilor membre UNSAR.

Prin contrast cu dinamica înregistrată în life, sectorul non-life continuă să piardă teren. Astfel, în perioada de raportare subscrierile la această categorie au fost de 3,8 mld. lei, în scădere cu 8,2% comparativ cu primele 9 luni ale anului trecut.

Scăderi pe auto

„Explicaţiile acestui declin rezidă în structura portofoliilor companiilor. Asigurările auto continuă să fie majoritare, procentajul acestora din totalul subscrierilor la asigurările generale fiind de 68%. În acest context, principalele linii de business, asigurările Casco şi RCA, au înregistrat scăderi cu mult peste medie, respectiv 24% (CASCO) şi 16,5% (RCA),  fapt care a influenţat în mare măsură subscrierile întregii categorii. În plus, pe lângă asigurările auto au mai existat şi alte categorii cu rezultate negative peste medie. Un exemplu îl reprezintă asigurările de accidente, cu o scădere faţă de primele trei trimestre din anul trecut de aproximativ 15%”, precizează UNSAR.

Creşteri pe locuinţă

Una dintre puţinele linii de business care a înregistrat o evoluţie semnificativă în acest interval o reprezintă asigurările facultative de locuinţe, cu o creştere nominală a primelor brute subscrise de 91%. Astfel, de la circa 2 milioane de poliţe în vigoare la sfârşitul lunii septembrie 2010, numărul acestora s-a dublat, ajungând la 4,5 milioane poliţe la sfârşitul aceleiaşi luni din 2011. În ceea ce priveşte daunele plătite de asigurători la categoria asigurări generale în primele 9 luni din 2011, acestea au fost de 2,6 miliarde lei, la care se adaugă 1,4 miliarde lei pentru rezerva de  daune avizate.  La asigurările de viaţă, acelaşi indicator arată că societăţile membre UNSAR au plătit clienţilor indemnizaţii totale de 84 milioane lei, în creştere cu circa 6% faţă de primele 9 luni ale anului trecut.

Menţionăm că ponderea companiilor membre UNSAR în totalul subscrierilor de pe piaţa asigurărilor este de aproximativ 82%.

Asigurările obligatorii scad în loc să crească

Numărul poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) a coborât la circa 800.000 la finele lunii octombrie (un grad de cuprindere de 9,5% la nivel naţional), faţă de un maxim de 830.000 în luna iulie, se arată în datele prezentate de către PAID. „În prezent, ritmul mediu de subscriere a coborât la 300-400 de poliţe pe zi, faţă de 2.500-3.000 în lunile anterioare”, spune Marius Bulugea, director general PAID.

În acelaşi timp, românii nu se grăbesc să îşi reînnoiască nici poliţele încheiate în anul precedent, astfel încât în intervalul 15 iulie-1 noiembrie 2011 au fost încheiate 200.000 de poliţe noi, în timp ce gradul de reînnoire a celor încheiate în anul precedent a fost de doar 12%, precizează directorul PAID.

Lipsă de voinţă

O explicaţie a oficialilor PAID, în acest sens este aceea că legiuitorul nu a abordat în mod adecvat cele două sisteme de asigurare – facultativ şi obligatoriu -, situaţie care a condus la o eficienţă redusă a Legii AOL, luând în considerare rezultatele obţinute până în acest moment. „Este foarte dificil să obţinem rezultate atât timp cât nu există o separare clară a celor două sisteme, iar legea permite ca cei care au asigurări facultative să nu mai fie obligaţi să încheie şi poliţa obligatorie. Având în vedere că nici amenzile nu se aplică, finalitatea este că nu se vor încheia nici cele facultative, care oricum au fost puternic impulsionate de introducerea celor obligatorii”, a comentat directorul PAID. 

Mai mulţi asiguraţi

Amintim că gradul de cuprindere în asigurare la nivel naţional a crescut semnificativ în ultimul an, ajungând la 45% (din care 35% revin asigurărilor facultative). „Trebuie să recunoaştem însă că lipsa amenzilor, dar şi modul de aplicare a Legii AOL vor determina ca în următorii doi ani să scadă semnificativ ritmul de reînnoire, inclusiv a poliţelor facultative de locuinţă, astfel că vom reveni la un grad de cuprindere în asigurare de circa 15% la nivel naţional, cât era acum doi ani”, conchide Marius Bulugea. O soluţie în opinia acestuia consta în modificarea Legii AOL, astfel încât cele două sisteme de asigurare să fie clar separate, conducând la creşterea gradului de cuprindere în asigurări obligatorii la nivel naţional. 

Pool-ul plăteşte, deşi nu prea mai încasează

Din data de 15 iulie până în prezent, PAID a a avizat 75 de dosare de daună, a achitat 32 de daune dintre care două totale (câte una pentru fiecare tip de locuinţe asigurate). Valoarea totală a daunelor se ridică la 290.000 de lei. În România deţin o poliţă PAD doar 791.728 de locuinţe din cele peste 8 milioane existente potrivit ultimului recensământ. Poliţa obligatorie de asigurare împotriva dezastrelor presupune o primă anuală de 10 euro şi o valoare asigurată de 10.000 de euro pentru locuinţele de tip B (cu structură din pământ sau lemn netratat termic) şi o primă de 20 de euro şi valoarea asigurată de 20.000 de euro pentru locuinţele de tip A (structură de beton, cărămidă, lemn tratat sau piatră). Potrivit legii, toate persoanele care deţin o locuinţă neasigurată împotriva dezastrelor sunt pasibile de amendă de la 100 la 500 de lei. Anica Hobinca este primul român cu locuinţă din materiale de tip B care beneficiază de pe urma poliţei obligatorii de asigurare a locuinţei. Moldoveanca în vârstă de 88 de ani a primit 10.000 de euro de la PAID ca urmare a distrugerii integrale a bordeiului în care trăia.  Locuinţa a fost distrusă total de o alunecare de teren. În localitatea ieşeană Moţca există 1.774 de locuinţe, dintre care 67 deţin o poliţă de asigurare, în ciuda faptului că multe case sunt expuse an de an riscului  unor alunecări de teren.

Cele mai citite

După Portugalia – Georgia, Kovesi are ce ancheta la EURO

Ilustrație: Marian Avramescu Procurorul șef european, Laura Codruța Kovesi, a stârnit emoțiile echipelor puse pe blaturi, prin prezența sa în tribune la Turneul Final...
Ultima oră
Pe aceeași temă