20.8 C
București
miercuri, 3 iulie 2024
AcasăAlegeri 2016Românii muncesc cel mai mult dintre toţi cetăţenii UE

Românii muncesc cel mai mult dintre toţi cetăţenii UE

Angajaţii români muncesc cele mai multe ore pe săptămână dintre toţi cetăţenii Uniunii Europene şi au cele mai puţine zile de concediu, potrivit celei mai recente monitorizări realizate de European Industrial Relations Observatory (EIRO), consultate de Realitatea.net.

Numărul orelor muncite efectiv de angajaţii din România este de 41,2 pe săptămână, clasament în care suntem urmaţi de Malta (40,7 ore pe săptămână), Marea Britanie (40,6 ore), Luxemburg (40,6 ore), Bulgaria şi Slovenia (câte 40,5 ore).

Nici la numărul zilelor de concediu nu stăm mai bine. Cele 21 de zile de concediu de odihnă pe an situează România la coada clasamentului european, fiind depăşită doar de Cipru şi Estonia, cu doar 20 de zile de concediu pe an.

Ţările din UE în care se munceşte cel mai puţin sunt Finlanda (doar 37,3 ore pe săptămână muncite efectiv), Franţa (37,4 ore), Irlanda (37,4), Italia (37,9), Danemarca (38,2), Belgia (38,2) şi Suedia (38,3).

Cele mai multe zile de concediu de odihnă se acordă în Danemarca şi Germania (câte 30 pe an), urmate de Italia (28), Olanda (25,6) şi un grup de state care îşi lasă angajaţii 25 de zile pe an în concediu – Austria, Cehia, Finlanda, Franţa.

Potrivit unui studiu realizat în martie, 66% dintre români susţin că fac ore suplimentare, jumătate dintre aceştia fiind obligaţi să vină uneori la serviciu şi în weekend. Mai mult de jumătate dintre salariaţii români stau peste program voluntar deoarece s-ar gândi că le-ar fi foarte greu să-şi găseasca un nou loc de muncă, în cazul în care ar fi concediaţi.

 

De asemenea, 70% dintre români spun că nu vor pleca în concediu în acest an, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie.

Cele mai citite

Concediată pentru că a refuzat vaccinul COVID-19, o femeie a primit aproape 700.000 de dolari

O femeie din Tennessee, SUA, care a fost concediată de la BlueCross BlueShield of Tennessee (BCBST) pentru faptul că a refuzat să se vaccineze...

EURO 2024: Portugalia-Slovenia(0-0) s-a decis la penalty-uri 3-0

Portugalia s-a calificat dramatic în sferturile de finală de la Euro 2024. A fost 0-0 cu Slovenia la finalul reprizelor de prelungire, 3-0 la...

Furtuna a făcut ravagii în Capitală marți seara

Potrivit ISU București-Ilfov, pompierii au intervinit pentru îndepărtarea unor copaci căzuți pe strada Iacob Andrei, pe Șoseaua Giurgiului, Șoseaua Berceni, strada Constantin Rădulescu Motru,...
Ultima oră
Pe aceeași temă