Unii dintre specialistii in piata muncii sustin ca Romania devine, treptat, o tara preferata de lucratorii din alte tari.
In ultimii doi ani s-a putut observa pe piata muncii de la noi o crestere a valului imigratiei muncitorilor din afara granitelor, atat din tarile invecinate, cat si din Asia.
Acest fenomen este normal, atat timp cat s-a creat o nisa, un loc destul de consistent, datorita romanilor calificati si specializati care au ales sa-si caute de munca in vest, este de parere Monica Campan, manager al Accolade Group, firma specializata in recrutare de personal pentru activitati promotionale.
Ea spune ca, in timpul scolii, intre 10 si 20% din tinerii care se prezinta la interviuri pentru un post de promoter sunt originari din Republica Moldova, mare parte din ei fiind studenti in Romania, care, dorind sa-si suplimenteze veniturile, aleg sa-si caute un job part-time sau pe perioada determinata.
"Nu exista, neaparat, o diferentiere intre tinerii romani si cei basarabeni, numitorul comun fiind acela ca toti vor un job part-time pentru bani de buzunar. Pretentiile sunt asemanatoare, atitudinea este asemanatoare, la fel si comportamentul in timpul orelor de program", spune specialistul in recrutare.
Astfel, sunt tineri, atat romani, cat si basarabeni, care doresc sa munceasca, sunt seriosi si nu au pretentii, precum si tineri care nu-si respecta indatoririle de serviciu, ridica pretentii sau au o atitudine necorespunzatoare.
"Nu este vorba de globalizare neaparat, ci de o crestere normala a nevoilor: romanii pleaca pentru a profita de sanse, stiind ca pot concura cu alte nationalitati pe diferite domenii; fenomenul conduce la crearea de locuri vacante in Romania, lucru care, la randul sau, este privit tot ca o sansa de muncitori si specialisti din alte state", precizeaza specialistul in recrutare.
Asta nu inseamna ca acoperim deficitul de oameni specializati, ci doar ca, in ierarhia locurilor de munca bine platite si care solicita o anumita specializare, romanii au prioritate, iar posturile ramase vacante, care nu ridica pretentii, sunt acoperite de catre imigranti.
"Urmam tendinta tarilor din Vest"
Este de asteptat sa urmam tendinta Vestului Europei, crede Daniela Catanas, reprezentant al We Know How, companie specializata in evaluarea angajatilor, respectiv a tarilor care importa forta de munca ieftina in domenii precum constructiile sau ingrijirea la domiciliu. Ea mai spune ca deja se pot observa si la noi in tara semnele ca pasim pe acest drum, oferind ca exemplu cazul unor companii de taxi care angajeaza muncitori din Asia si Africa, pe perioade determinate. "Acesti straini fac munca platita la un nivel la care romanii nu mai sunt dispusi sa o faca, asa cum romanii muncesc in Spania sau Italia pentru salarii pe care spaniolii sau italienii nu prea sunt dispusi sa o faca", adauga Daniela Catanas.
Pe de alta parte, unii specialisti considera ca inca nu se poate vorbi despre un fenomen accentuat. "Avand in vedere perioada pe care o traversam si lipsa unor strategii la nivel macroeconomic, este greu de crezut ca Romania este, in prezent, o destinatie cautata de muncitorii straini. Exista, intr-adevar, cazuri particulare de companii care utilizeaza forta de munca straina, dar nu putem vorbi, deocamdata, de un fenomen accentuat", crede Anda Racsa, managerul firmei ABC Training Consulting.