20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăAlegeri 2016Relocarea, un pas înainte în carieră

Relocarea, un pas înainte în carieră

Aplicarea pentru un loc de muncă într-o companie cu multe filiale poate să vă implice într-un proces de recrutare pentru ocuparea unei poziţii într-un alt oraş sau chiar altă ţară decât cea de reşedinţă. O astfel de oportunitate analizată obiectiv poate reprezenta un real succes în propria carieră dacă doriţi să aveţi un parcurs profesional ascendent.

Gabriel M. este angajat pe perioadă determinată la o firmă locală din Bucureşti, dar a fost contactat de către o companie care i-a oferit un post într-un alt oraş. „În urma aplicării mele la o multinaţională, am fost contactat pentru stabilirea unui interviu de angajare pentru o poziţie într-un alt oraş. Recrutorul mi-a specificat că este vorba despre Constanţa şi că mi se va oferi un salariu apropiat cu cel pe care îl am acum”, mărturiseşte Gabriel, care chiar şi aşa a fost nevoit să refuze oferta.

„Nu mi se asigura cazarea, angajatorii neluând în calcul eventual un câştig mai serios. Chiar dacă jobul mi-ar fi oferit mai multe oportunităţi de carieră, nu era soluţia viabilă pentru acest moment”, spune tânărul. „Trebuie gândită foarte bine o astfel de decizie. În urmă cu un an, am participat la un internship în Germania, dar condiţiile au fost cu totul altele, iar plusul adus CV-ului este semnificativ”, adaugă Gabriel.

O şansă în plus

Alegerea unui alt oraş sau a unei alte ţări pentru un loc de muncă vă poate oferi noi orizonturi. Roxana Toader, senior consultant în cadrul Ascendis, consideră că atunci când acceptăm un job peste hotare trebuie să ne gândim că am luat-o pe cu totul alt drum, care ne-ar putea readuce în ţară peste mulţi ani sau nu exclude mutarea din nou într-o altă ţară. „Există întotdeauna posibilitatea de a pleca din firma respectivă pentru a găsi postul mult visat. De cele mai multe ori, o relocare reprezintă un pas înainte în carieră. În plus, pentru multe posturi de conducere, există chiar o astfel de cerinţă, respectiv să fi deţinut un post într-o altă ţară decât cea de origine”, explică Toader.

Mai mult, întoarcerea în ţară după încheierea unui contract într-o ţară străină ne poate face mult mai competitivi pe piaţa locală. „De regulă, un sejur profesional în străinătate ne poate face mai atractivi pentru companiile locale din domeniul în care am activat până atunci”, susţine Nicoleta Ţurcanu, general manager avahumanresources.eu. „Dacă vorbim de relocare în ţară, în general, angajatorul îşi motivează noul angajat, şi nu doar financiar. În plus, mai este aspectul networkingului, încât în momentul în care accesaţi o nouă reţea de contacte, posibilităţile de dezvoltare devin nelimitate”, completează Ţurcanu.

Avantaje

În general, relocarea pentru un loc de muncă are la bază argumente de ordin financiar sau profesional. Nicoleta Ţurcanu subliniază că trei tipuri de motivaţii stau în spatele schimbării unui oraş pentru un nou loc de muncă, respectiv un salariu mai bun, condiţii tehnice de lucru net superioare şi accesul la o poziţie superioară. „De regulă, personalul medical pleacă în străi-nătate datorită tehnologiilor existente acolo”, exemplifică Ţurcanu. „Mai mult, o valoare necontestabilă este expunerea la o altă cultură, altă atitudine şi viziune asupra muncii, alte metode şi proceduri, ceea ce va permite o creştere ca profesionist. Şi, mai ales, puteţi beneficia de o expunere mai mare, ceea ce vă poate crea oportunităţi profesionale interesante în viitor”, adaugă Ţurcanu.

De asemenea, Roxana Toader aminteşte ca avantaje pentru o relocare obţinerea postului dorit, expunerea la un alt nivel în cadrul companiei, un salariu mai mare, plata chiriei şi de multe ori plata unor cheltuieli de întreţinere, cât şi plata şcolarizării copiilor.

Dezavantaje

Pe de altă parte, analizarea unei oferte într-o altă zonă decât cea de reşedinţă poate presupune şi unele minusuri. Roxana Toader spune că trebuie luat în calcul, dacă partenerul de viaţă poate avea drept de muncă în ţara din care primim o oportunitate. În plus, trebuie luate în considerare şi problemele posibile de adaptare la noul mediu, într-un context posibil departe de casă, familie sau prieteni.

„Mai mult, salariul, deşi mai mare faţă de cel avut anterior, ar putea fi mai mic decât al colegilor din ţara respectivă care ocupă posturi similare. Ori, diferenţa dintre puterea de cumpărare a monedei oficiale din noua ţară şi puterea de cumpărare a leului ar putea conduce la un avantaj material sub cel dorit”, atenţionează Toader.

De asemenea, şi Nicoleta Ţurcanu are în vedere posibile dezavantaje ale unei relocări, care pot porni de la dificultatea şi incapacitatea de adaptare. „Pot exista dezavantaje de ordin fizic precum clima sau regimul alimentar, cât şi de ordin psihologic cauzate de distanţa faţă de prieteni sau lipsa familiarului”, susţine specialista în resurse umane. Totuşi, implicit, schimbarea de statut poate cauza diferite probleme. „Se poate spune că există un şoc indiferent de sensul schimbării. Dacă prin relocare obţineţi un statut social şi profesional inferior, clar acest lucru va genera frustrare şi dezechilibre. Dacă statutul este superior, vă puteţi confrunta cu temerile generate de noile responsabilităţi sau preluarea unei echipe necunoscute şi diferite sub aspect cultural”, specifică Nicoleta Ţurcanu.

Atenţie!

Dacă aveţi în vedere să alegeţi o altă ţară, trebuie să fiţi siguri în ce condiţii plecaţi. „Contractul este foarte important. Încercaţi să ne-go-ciaţi toate condiţiile pe care le con-sideraţi importante. Nu lăsaţi lucrurile la voia întâmplării”, recomandă Roxana Toader. „Vorbiţi cu alţi colegi care au trecut prin experienţe asemănătoare. Nu vă gândiţi doar la dumneavoastră şi la partea materială, dacă aveţi familie. Dacă aveţi copii, gândiţi-vă şi la modul în care se desfăşoară procesul de învăţământ în ţara în care vă veţi muta comparativ cu cel de la noi din ţară. Simpla diferenţă dintre sistemele de învăţământ ar putea cauza probleme copiilor”, atenţionează Toader.

Pe de altă parte, relocarea într-un alt oraş este mai simplă şi nu ridică la fel de multe semne de întrebare. „Tot ce trebuie să faceţi este să analizaţi cât de mult contaţi pe ajutorul familiei acum şi cum o să vă descurcaţi în noul oraş fără familia extinsă, respectiv cât de mult vă vor lipsi prietenii şi dacă nu cumva oraşul în care vă relocaţi este mai «scump» decât cel în care locuiţi acum”, conchide Toader.  

Ce presupune?

Plusuri

Obţinerea postului dorit;

Acces la o poziţie superioară;

Un salariu mai bun;

Condiţii tehnice de lucru superioare;

Plata chiriei sau plata unor cheltuieli de întreţinere;

Plata cheltuielilor de şcolarizare pentru copii;

Expunerea la o altă cultură.

Minusuri

 

Dificultăţi sau incapacitate de adaptare;

Depărtarea de prieteni;

Lipsa familiarului;

Schimbarea de statut;

Salariul ar putea fi mai mic decât al colegilor din ţara respectivă ce ocupă posturi similare;

Distanţa de casă şi familie.

Studiu

La nivel global, două cincimi (41%) dintre cei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 29 ani sunt gata să schimbe ţara pentru a găsi un loc de muncă mai bun, arată studiul GfK International Employee Engagement.

„Cercetările noastre indică un risc crescut de «exod al creierelor» în anul următor, ceea ce ridică probleme serioase companiilor şi ţărilor care aşteaptă să îşi revină din criză. Un sfert dintre muncitori, dar şi din angajaţii din servicii sau care au muncă de birou sunt dispuşi să îşi caute de lucru în alte ţări, această cifră fiind chiar mai mare în cazul celor cu studii superioare. În plus, o treime dintre persoanele active în funcţiuni de cercetare şi dezvoltare sunt, de asemenea, dornici să lucreze peste hotare”, a declarat Anca Zamfirescu, senior research consultant, expert GfK în studiile Employee Engagement

„Companiile care doresc să recruteze şi să păstreze personalul cel mai valoros trebuie să concureze nu doar cu rivalii din propriile ţări şi pieţe, ci şi cu cei de oriunde din lume”, a completat Zamfirescu.

De asemenea, studiul arată că angajaţii din companiile multinaţionale sunt cei mai înclinaţi să caute în altă parte o nouă oportunitate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă