15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Refrene de amagit cumparatorii in imobiliare

Refrene de amagit cumparatorii in imobiliare

» Poate fi imaginata vreo asemanare intre falitul Dubai si imobiliarele romanesti? Priviti evolutia masei monetare!

» N-avem oaze imobiliare in desert, dar avem targuri aproape lunar, unde se plimba precum ursul aceleasi proiecte nevandabile.

Cu o datorie de peste 70 miliarde dolari, Dubaiul a cerut creditorilor, umil, o pasuire de 6 luni pentru ca nu mai poate sa faca temporar plati in contul acestora. Daca vi se pare un caz mult prea indeparat (geografic) pentru a ne face probleme, ganditi-va ca si Romania a crescut in ultimii 5 ani tot din imobiliare. Faptul ca masa monetara s-a triplat in intervalul amintit e sugestiv. Investitiile publice au stralucit prin absenta, consumul din import (in special electrocasnice, IT, automobile) a crescut viguros, iar pretul locuintelor se multiplicase de peste 5 ori la un moment dat. Ce strategii se folosesc in prezent pentru a momi/adormi cumparatorii?

1. Nu vreti o casa ieftina in camp?
Investitorul a ramas blocat pe un teren nevandabil. A incercat sa puna placute peste tot, a anuntat reduceri, a promis ca zona se dezvolta rapid… Degeaba! I-a venit insa o idee. Daca ar lotiza terenul si ar construi pe el case? stiu un astfel de caz la iesirea din Frumusani (30 km de Bucuresti), unde investitorul a facut la repezeala 14 case si le vinde la pachet cu o curte de 700 mp cu putin peste 50.000 euro. A reusit sa vanda doar doua din 14, dar are in continuare sperante. Cum o fi viata la vila, in camp, iarna?

2. Uitati de penalitatile de intarziere, noi vom termina la un moment dat constructia (Planorama)
Nu este singurul caz in care oamenii au ramas cu banii de avans blocati, dar este cel mai cunoscut. Penalitatile acumulate fac tot mai greu de terminat proiectul la costurile initiale, fara riscul unui rabat semnificativ la calitatea si siguranta constructiei. Greu de luat o decizie din perspectiva viitorilor proprietari.

3. Cumparati, statul garanteaza
Programul "Prima Casa" le-a dat o gura de oxigen proprietarilor de apartamente vechi, care au putut creste preturile in prima faza. In octombrie am avut insa din nou scadere, semn ca apetitul cumparatorilor e scazut, iar cererea solvabila, chiar si in conditiile unor dobanzi mici in euro, destul de anemica.

4. Cererea e in crestere
Auzeam foarte des in jurul meu, mai ales in perioada de boom: in Romania nu s-a construit mai nimic in ultimii 20 de ani, presiunea cumparatorilor e teribila. Ma intreb de ce ar fi o cerere in crestere la o populatie in scadere? De ce sa speri ca vor da navala cumparatorii cand majoritatea generatiei tinere spune in sondaje ca vrea sa paraseasca Romania? si nu uitati ca generatiile nascute dupa 1989 sunt de doua ori mai putin numeroase decat "decreteii". Cine a vazut lumina zilei in perioada 1960-1975 s-a cam aranjat cu locuinta, fie in mod natural (prin disparitia unor bunici), fie indatorandu-se in anii de crestere accelerata a preturilor. Cine are 20-30 de ani se gandeste de doua ori inainte de a se lega de o scadenta tot de 20-30 de ani, intr-o economie unde banii pentru salariile bugetarilor si pentru pensii se iau din creditele statului.

5. Vine hiperinflatia, bagati-va repede banii in ceva pana nu isi pierd valoarea
E ceva adevar aici, la modul in care se tiparesc bani, pe banda rulanta, in marile economii ale lumii. Totusi, cati in Romania au economii de valoarea unei locuinte, astfel incat sa-si plaseze repede banii pentru a nu-i dilua inflatia? Destul de putini, iar randamentul chiriilor ar fi, la randul sau, intr-o scadere abrupta in acest caz. Mai degraba cei care stau pe zeci/sute de mii de euro s-ar diversifica spre alte valute (tarile producatoare de marfuri, metale pretioase, de exemplu, au motive mai putine de ingrijorare – vezi Noua Zeelanda, Canada) sau chiar spre aur/argint daca tot se tem de inflatie; acestea sunt active oricum mai lichide decat proprietatile din piata imobiliara.

Cele mai citite

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă