21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Răzbunarea remaniatului: încă o mărire de impozite

Răzbunarea remaniatului: încă o mărire de impozite

Guvernul propune dublarea contribuţiilor de asigurări sociale în cazul persoanelor cu venituri din activităţi independente de la 1 ianuarie.

Persoanele cu ve­nituri din activi­tăţi independente ar putea plăti de la 1 ianuarie 2011 contribuţii la asigurări sociale de cel puţin 25,36%, până la 35%, din venituri, nivel aproape dublu faţă de cel actual, dacă Guvernul va adopta în forma actuală un proiect de modificare şi completare a Codului Fiscal, care se găseşte pe site-ul Secretariatului Ge­ne­ral al Guvernului, www.sgg.ro. Majorarea menţionată este consecinţa creşterii cotelor plătite de beneficiarii acestui tip de venituri la bugetele de pensii, şomaj, sănătate.

Potrivit proiectului, con­tri­buţia de asigurări sociale de stat (pensii) ar urma să creas­că de la 10% la 24,43%, con­tribuţia de asigurări sociale de sănătate de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurărilor pentru şomaj de la 0,5% la 0,78%. Prin proiect se mai introduce o contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate de 0,85% şi o contribuţie de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale de 0,15%-0,85%, diferenţiată în funcţie de clasa de risc. Proiectul nu face refe­rire la impozitul datorat de aceste categorii de contribuabili şi precizează că baza de calcul pentru contribuţii este repre­zentată de diferenţa dintre veniturile realizate şi cheltuielile deductibile permise de lege (20% din venituri). Pentru persoanele care plătesc contri­buţii de asigurări, baza de calcul va fi limitată la echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară.

Asigurarea în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, va fi voluntară pentru persoanele care realizează venituri comerciale, cele care realizează venituri din profesii libere, persoanele care încasează venituri din drepturi de proprietate intelectuală în mod individual sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente şi pentru cele care au calitatea de asociaţi, comanditari sau acţionari, membri ai asocia­ţi­ei familiale care realizează veni­turi. Potrivit legislaţiei în vigoare, persoanele care obţin venituri din activităţi independente plătesc contribuţii pentru pensie, sănătate şi şomaj în cuantum total de 16,5% . De asemenea, asigurarea în sistemul pu­blice de pensii va fi voluntară pentru persoanele care realizea­ză venituri impozabile din cedarea folosinţei bunurilor, persoanele cu încasări din activităţi agricole supuse impozitului pe venit, celor cu remuneraţii din transferul proprietăţilor imobi­liare, altele decât cele din patrimoniul personal, dar şi pentru cele cu venituri din alte surse. Toate categoriile de mai sus vor face însă plăţi către sistemul de asigurări sociale de sănătate.

„Noul proiect arată că avem o politica fiscală de clasa a IV-a. Aplicăm procente la sume pe care deja le ştim, doar atât putem să facem. Reglementarea îi va afecta tot pe cei cu drepturi de autor, care plătesc contribuţii la buget, dar nu va avea impact asupra maneliştilor”, a declarat Cristian Pârvan, secretarul ge­neral al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), citat de Mediafax.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Pilații din Pontus Euxinus

În politica noastră cea de toate zilele – ia-o, Doamne, și du-o de aici! -, prinde rădăcini tot mai solide un obicei care,...

Erdogan acuză Israelul că pregătește un „genocid” în Liban

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat sâmbătă Israelul că pregăteşte un "genocid" în Liban, denunţând "atacuri brutale" împotriva Hezbollah care au costat vieţile...

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...
Ultima oră
Pe aceeași temă