13.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Rata şomajului, după standardele BIM, a urcat în luna septembrie la 7,5%

Rata şomajului, după standardele BIM, a urcat în luna septembrie la 7,5%

Rata şomajului calculată conform criteriilor Biroului Internaţional al Muncii (BIM), în formă ajustată sezonier, a fost estimată în luna septembrie la 7,5%, în creştere cu 0,2 puncte procentuale (pp) faţă de luna anterioară şi cu 0,3 pp peste nivelul lunii septembrie 2010, relatează NewsIn.

Potrivit datelor transmise luni de Institutul Naţional de Statistică, numărul şomerilor BIM (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna septembrie este de 727.000 persoane, în creştere atât faţă de luna precedentă (când au fost 709.000 şomeri), cât şi faţă de aceeaşi lună din anul precedent (720.000).

Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi o depăşeşte cu 0,8 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 7,9% în cazul persoanelor de sex masculin şi 7,1% în cazul celor de sex feminin).

Totodată, pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului BIM a fost estimată la 6,2% pentru luna septembrie (6,4% în cazul bărbaţilor şi 5,8% în cel al femeilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 75,0% din numărul total al şomerilor BIM estimat pentru luna septembrie.

Şomerii în sens BIM sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni şi s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni. Rata şomajului în sens BIM reprezintă ponderea şomerilor BIM în populaţia activă.

Cele mai citite

Andrea Capone, fost fotbalist al lui Cagliari, a murit la 43 de ani

Italia este în doliu după decesul subit al fostului fotbalist Andrea Capone, care s-a stins din viață la doar 43 de ani, în urma...

Putin a semnat un nou decret de încorporări în armată. Câți cetățeni ruși vor fi chemați obligatoriu

Vladimir Putin a semnat un decret pentru a doua serie de încorporări în armată în anul 2024. Aproximativ 133.000 de cetățeni cu vârste cuprinse...

Olympiacos, adversara lui FCSB din Europa League, a adus un super mijlocaș!

Yusuf Yazici, internaționalul turc în vârstă de 27 de ani, a semnat cu Olympiacos Pireu, însă nu va fi eligibil pentru partida cu FCSB...
Ultima oră
Pe aceeași temă