5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Rănile sistemului medical, tratate cu promisiuni

Rănile sistemului medical, tratate cu promisiuni

Salarii de peste 1.000 de euro pentru medicii primari din sistemul public şi o lege echitabilă a malpraxisului sunt priorităţi, spune ministrul Sănătăţii. Soluţiile sunt însă în fază iniţială şi sunt prezentante prin termeni precum „proiect“ şi „dezbatere“.

Experţi obiectivi şi despăgubirea pacienţilor se nu­­­mă­ră printre îmbu­­nă­­tă­ţirile aduse legislaţiei malpraxis pe care le promite Ministerul Sănătăţii.

Astfel, în următoarele săptămâni va începe dezbaterea publică pe noua lege a malpraxisului, aflată în lucru la minister. Anunţul a fost făcut ieri de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în emisiunea „După 20 de ani“, difuzată de Pro TV.

„Primul lucru care se schimbă, şi cel mai important, este să aşezăm modul în care se controlează şi se evaluează fapta presupusă de malpraxis. Experţii care vor veni să controleze şi să spună dacă este sau nu malpraxis vor fi mult mai independenţi şi mult mai obiectivi. (…) Prin noul proiect, va fi evaluat şi modul de despăgubire“, a spus Nicolăescu.

Ministerul Sănătăţii anunţa încă din luna februarie că legislaţia privind rezolvarea cazurilor de culpă medicală trebuie revizuită de urgenţă, având în vedere situa­ţiile tot mai dese în care medici români sunt suspicionaţi sau acuzaţi de malpraxis.

Sancţiunile în malpraxis, la jumătate faţă de anii trecuţi

Nevoia modificării legislaţiei reiese din datele cu privire la modul lacunar în care se gestionează cazurile de malpraxis.

Astfel, un raport de luna trecută al Comisiei Superioare de Disciplină a Colegiului Medicilor arată că majoritatea medicilor acuzaţi că au tratat greşit pacienţii sunt iertaţi. Dacă în 2010 Colegiul Medicilor a aplicat 38 de pedepse, în 2012 numărul acestora a scăzut până la 24. Reprezentanţii forului dau vina pe complexitatea situaţiilor şi pe lipsa de comunicare a pacienţilor şi a familiilor acestora. Noua lege a malpraxisului va fi adoptată în luna iunie sau, cel mai târziu, în septembrie, a spus ieri ministrul Sănătăţii.

Cum ar putea medicii să câştige peste 1.000 de euro

Eugen Nicolăescu a vorbit şi despre un alt proiect legislativ, prin care promite vindecarea unei alte răni a sistemului de sănătate: salariile foarte mici ale medicilor.

„Un medic primar are 1.800 de lei. Este de râs. Dacă mai are timp, poate avea şi un cabinet privat sau poate să lucreze la un spital privat, două-trei ore. Dar, din păcate, sunt foarte multe cazuri când un medic din sistemul public stă două ore în spitalul public şi pleacă în două-trei cabinete. Dar problema este că îşi plimbă pacientul din sistemul public către cel privat, în acesta din urmă se rezolvă cazurile simple, iar dacă este de tratat, revine cu el în sistemul public“, a spus demnitarul.

Soluţia: o nouă lege care prevede opţiunea ca medicul să lucreze cu jumătate de normă în sistemul public şi cu jumătate în cel privat. „Dar cei care vor lucra în privat nu vor mai avea voie să plimbe pacienţii între spitalul public şi privat, iar în acest sens va fi nevoie de un sistem prin care să fie urmărit bolnavul“, a subliniat ministrul.

Nicolăescu a menţionat şi o a treia variantă pentru care vor putea opta medicii. „Ar fi aceea prin care un anumit chirurg să nu vrea să lucreze angajat, ci să opteze să facă zece operaţii la Cluj, altele la Iaşi, altele în Bucureşti. Atunci, chirurgul îşi negociază tariful. În tot acest context, problema este cum reglementăm ca să nu existe abuzuri“, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Potrivit lui Eugen Nicolăescu, după aplicarea acestei legi pe criterii la care se adaugă şi cele de competenţă, care pot să aducă şi alţi bani, salariul unui medic primar ar putea ajunge la peste 1.000 de euro pe lună.
Noua lege ar putea fi aplicată din 1 ianuarie 2014.

 

Cele mai citite

Ryanair amendată cu 107 milioane de euro pentru taxe abuzive

Compania aeriană low-cost Ryanair a fost sancționată cu o amendă de 107 milioane de euro în Spania, fiind acuzată de aplicarea unor „taxe abuzive”...

Amazon extinde investițiile în inteligența artificială: 4 miliarde de dolari suplimentari pentru startup-ul AI Anthropic

Amazon a anunțat vineri o investiție suplimentară de 4 miliarde de dolari în startup-ul de inteligență artificială Anthropic, fondat de foști lideri ai OpenAI,...

Bosch anunță concedieri masive: 5.500 de posturi vor fi eliminate la nivel global

Bosch, unul dintre cei mai mari furnizori pentru industria auto europeană, a dezvăluit planuri de reducere a 5.500 de locuri de muncă la nivel...
Ultima oră
Pe aceeași temă