9.9 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Profesor din pasiune

Profesor din pasiune

Numărul de cadre didactice fără studii de specia­litate în anul 2009, în Capita­lă, a fost de 407, dintr-un total de 4.500 de suplinitori, conform unui raport al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB). Lau­renţiu Cîrstea, inspector şcolar pentru managementul resurselor umane, anunţă că posturile titularizabile scoase la concurs pentru 2010 vor scădea în raport cu anul trecut (1.085 – n.r.) din cauza reducerii permanente a numărului de elevi. „Clarificarea posturilor titularizabile pe Bucureşti este în curs, dar începând cu luna mai se vor definitiva şi vor fi făcute pu­blic”, a specificat Cîrstea, care recomandă, pentru cunoaşterea mai bună a regulilor concursului de titularizare, o lectură a Meto­dologiei pentru mişcarea cadrelor didactice (OM nr. 5885/2009 – n.r.) şi a Calendarului aprobat prin OM nr. 5886/2009.

Job controversat
Nesiguranţa sistemului de învă­ţământ, cauzată de modificările continue ale planului de şcolari­zare, creează nemulţumire în rândul profesorilor, ducând până la demisie. „Anual, fie se schimbă dis­ciplinele de studiu sau se reduc orele de curs fără micşorarea materiei, plus că unele materii sunt transformate în module ce se încheie la sfârşitul anului rezu­l­tând într-o îngreunare a evaluării elevilor”, a exemplificat Vivien Untaru, general manager VON Consulting, cauzele plecărilor din sistem. Pe de altă parte, Laurenţiu Cîrstea apreciază că, pe Bucu­reşti, solicitările de demisie au scăzut şi că meseria de dascăl a început să fie preţuită mai mult.

Studii postuniversitare pentru liceu
Pentru a ocupa un post de profesor este nevoie cel puţin de absolvirea liceului. În funcţie de dificultatea materiei şi de nivelul de învăţământ la care se predă, ce­rinţele privind studiile cresc. „Pentru a preda în învăţământul obligatoriu trebuie să termini ciclul I Bo­logna (3 ani – n.r.), iar pentru a putea profesa în liceu trebuie absolvite cursurile de masterat în profil (ciclul II Bologna – n.r.)”, a precizat Simion Hancescu, prim-vi­ce­preşedintele Federaţiei Sindica­telor Libere din Învăţământ (FSLI).
Pe lângă aceste studii, viitorii profesori trebuie să urmeze un modul psiho-pedagogic, care de cele mai multe ori se regăseşte ca opţional în cadrul facultăţii.
„Modulul de pregătire pedagogică înseamnă un an de cursuri pedagogice şi psihologice precum şi practica de două săptămâni pentru cele două semestre”, a explicat Hancescu.
Veniturile lunare ale unui debutant fără studii de specialitate pot ajunge la 470 lei net, iar cu studii superioare la 680 de lei, conform calculelor lui Hancescu.  Vivien Untaru remarcă o scădere a sa­lariului cauzată de reducerea sporurilor, respectiv eliminarea salariilor de merit, cât şi modificarea criteriilor de performanţă care nu pot fi atinse de către tineri în primii ani de angajare.  

Link-uri utile:
www.edu.ro – Ministerul Educaţiei
www.titularizare.edu.ro – Titularizare 2010
www.ismb.edu.ro – Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti
www.unibuc.ro – Universitatea din Bucureşti
www.fpse.ro – Facultatea de Psihologie

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Maria Zaharova critică alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din Republica Moldova

Într-o declarație transmisă de Ambasada Rusiei la București, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a comentat rezultatele primului...

Zelenski cere aliaților „să nu se ascundă” și să reacționeze față de implicarea Coreei de Nord în războiul Rusiei din Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marţi aliaţilor „să nu se ascundă” şi să răspundă la dovezile privind implicarea Coreei de Nord în războiul...

Sondaj Insomar-Avangarde: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar ajunge în turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, sunt principalii favoriți pentru a ajunge în turul doi al alegerilor parlamentare, potrivit unui sondaj...
Ultima oră
Pe aceeași temă